Ciasto z truskawkami – proste i szybkie w przygotowaniu ciasto łyżką mieszane, które przygotujecie bez miksera.
Po co się męczyć z ucieraniem ciasta, wyciąganiem mikserów? Po co czekać, aż wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową? Z moim przepisem na “Proste ciasto z truskawkami bez miksera” nie musicie się tym wszystkim przejmować. Wystarczy wyjąć, wymieszać i upiec. Prosto, szybko, smacznie!
Ostatnio oszalałam na punkcie moich ciast i deserów bez miksera, i piekę oraz tworzę nowe przy każdej możliwej okazji. W świecie kiedy czasu wciąż na wszystko brakuje, takie przepisy są na wagę złota 🙂
Spróbujcie koniecznie przepis na to ciasto z truskawkami, tym bardziej że sezon na truskawki w pełni. Polecam Wam również “Ciasto z rabarbarem i kruszonką“, “Ciasto cytrynowe” oraz “Ciasto bananowe“, a dla miłośników małych babeczek polecam “Muffinki cytrynowe” – wszystko bez miksera!
Ciasto z truskawkami – bez miksera
Proste ciasto z truskawkami bez miksera. Szybkie w przygotowaniu - wystarczy tylko składniki wymieszać i upiec. Przepis na Ciasto truskawkami.
Składniki na proste ciasto z truskawkami:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru (lub 1/2 szkl. cukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego)
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- 400 g truskawek
Ciasto z truskawkami - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki (większe przeciąć jeszcze na pół w poprzek)*.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały małe grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Rozłożyć truskawki (w przypadku tortownicy dać mniej truskawek - ok. 300 - 350 g). Ciasto z truskawkami wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja forma prostokątna, ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia - bo będzie grubsze).
- Ostudzone ciasto z truskawkami posypać cukrem pudrem.
- Polecam również inne ciasta bez miksera: "Ciasto bananowe", "Ciasto cytrynowe" czy "Ciasto z rabarbarem i kruszonką".