Site icon Moja Delicja

Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty, pieczone w szynce parmeńskiej.

Składniki:

(2-4 porcje)

 

Przygotowanie:

Piersi umyć, oczyścić, osuszyć.
Następnie należy każdą pierś przeciąć wzdłuż (ale nie do końca) w najgrubszym miejscu (tzw. butterflying chicken), rozłożyć jak książkę, przykryć folią i wałkiem rozwałkować, aby stała się cieńsza.
Tak rozwałkowane piersi przyprawiamy solą, pieprzem i rozsmarowujemy na nich po łyżce pesto i posypujemy startą mozzarellą.
Każdą pierś zwijamy, owijamy dwoma plasterkami szynki parmeńskiej na całej długości, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół) wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki.
Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru.

Roladki przekładamy prosto z patelni na nagrzaną blachę. Polewamy tłuszczem z patelni i pieczemy ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości piersi).
Można na każdej roladce ułożyć garść świeżego tymianku.

Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut.
Kroimy w plastry i przekładamy na talerze.

Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli.

Exit mobile version