Chrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona granola (obok granoli z patelni).
Córeczka uwielbia wcinać ją bez żadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami, jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym lub sojowym). Używamy jako posypkę do lodów i deserów. Dodatek cynamonu nadaje płatkom ciemniejszy odcień. Smak cynamonu jest delikatnie wyczuwalny, a to oznacza, że granola nie jest mocno cynamonowa.
Z otrzymanych składników wychodzi więcej niż litrowy słoik gotowej granoli.
Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem
Chrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 320 g płatków owsianych górskich
- 50 g ziaren sezamu
- 50 g pestek dynii
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 40 g oleju roślinnego (rzepakowego)
- 100 g płynnego miodu
- 20 g syropu z agawy
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 150°C termoobieg (wcześniej piekłam 165-170°C (grzałka góra-dół), ale grzałki nierówno opiekały).
- W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, sezam, pestki dyni, cynamon.
- W dużym kubku/misce wymieszać olej, płynny miód i syrop z agawy. Wylać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać dokładnie.
- Granolę równomiernie rozłożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 13-15 minut, mieszając ze 2-3 razy w trakcie pieczenia (ja piekę 13-14 minut, po tym czasie u mnie granola zaczyna zbytnio się przypiekać na brzegach).
- Granola po wyjęciu z piekarnika będzie miękka, ale w trakcie studzenia będzie robić się chrupiąca. Studzić zatem rozłożoną. Następnie ostudzoną przełożyć do słoika. Granola powinna być słodka. Jesli wyjdzie Wam gorzka, to znaczy, że się za bardzo przypiekła i należy skrócić czas pieczenia następnym razem.