Wszyscy już chyba wiemy, że owsianki i jaglanki to najzdrowsze pomysły na śniadania (i nie tylko). Latem niezbyt chętnie sięgam po wersje na ciepło, ale wersje na zimno są idealne na gorące poranki. Mając chrupiącą granolę możemy rano błyskawicznie przygotować zdrowe i pożywne śniadanie. Wystarczy trochę jogurtu naturalnego ze świeżymi owocami lub mleko.
Jeśli nie spożywacie nabiału lub ograniczacie jego ilość w diecie, świetnie sprawdzą się wszelkie mleka roślinne. Ja uwielbiam moją cynamonową granolę z patelni (którą przygotujecie w kilka minut) z mlekiem sojowym lub owsianym (używam kupnych, ale bardzo dobrej jakości) ze startym jabłkiem. Natomiast jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, użyjcie bezglutenowych płatków owsianych przy przyrządzaniu granoli.
Dla przypomnienia płatki owsiane są z natury bezglutenowe, ale produkowane w zakładach, gdzie również wytwarza się żywność z glutenem, dlatego mogą być nim zanieczyszczone (co jest istotne dla osób z potwierdzoną celiakią i ze zdiagnozowaną nietolerancją na gluten).
Cynamonowa granola z mlekiem sojowym
Szybka i chrupiąca cynamonowa granola z patelni z płatkami migdałów, jagodami goji, podana ze startym jabłkiem i mlekiem roślinnym sojowym lub owsianym.
Składniki:
- 1 porcja domowej granoli z patelni
- pół startego jabłka ze skórką (opcjonalnie)
- 1 szklanka mleka sojowego lub owsianego
Przygotowanie:
- Na talerzu rozłożyć starte jabłko, posypać granolą i zalać mlekiem. Jeśli mleko trzymaliście w lodówce, a nie chcecie spożywać takiego zimnego, możecie je lekko podgrzać.