Jeśli preferujecie zdrową kuchnię bez glutenu, pozbawioną rafinowanego cukru, a jednocześnie cenicie prostotę i szybkość przygotowania, to ten przepis stworzyłam specjalnie dla Was.
Zdrowe muffiny na mące kokosowej przygotujecie w parę minut i to bez użycia miksera. Muffinki są bardzo delikatne, mięciutkie i lekkie. Idealnie komponują się z chmurką bitej śmietany i świeżymi borówkami. Polecam!
Zdrowe muffinki na mące kokosowej – bez cukru, bez glutenu
Zdrowe muffinki na mące kokosowej, bez rafinowanego cukru i bez glutenu. Proste w przygotowaniu - bez miksera. Delikatne, mięciutkie i lekkie.
Składniki muffinek na mące kokosowej:
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki jogurtu nat. gęstego
- 1 jajo
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- sok z połowy cytryny
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
Przygotowanie muffinek na mące kokosowej:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Formę na muffinki* wyłożyć papilotkami.
- Mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok.
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajo, olej, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Wsypać cukier kokosowy. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 1/2 szklanki jogurtu nat. gęstego
- 1 jajo
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- sok z połowy cytryny
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić foremki (najwygodniejsza jest łyżka do lodów) do 3/4 wysokości. Od razu wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 12-14 minut.
- Przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut, a następnie studzić na kratce. Ostudzone muffinki udekorować bitą śmietaną i borówkami.
© 2024 Moja Delicja