Pyszne, chrupiące, zdrowe i wegańskie Tosty z masłem z nerkowców i awokado, z pomidorem, sałatą i ziarnami sezamu. Polecam sałatę rzymską, która swoją chrupkością i soczystością idealnie komponuje się z masłem orzechowym i awokado (niestety do sesji się skończyła, więc zastąpiłam szpinakiem).
Ziarna sezamu to nie jest zbędny dodatek. Po pierwsze nadają tostom smaku, a po drugie wzbogacają je w białko oraz składniki mineralne (żelazo, magnez, cynk, miedź czy wapń).
Tosty z masłem z nerkowców i awokado to nasze ulubione wegańskie kanapki. Dla nas najlepsze na chlebie graham, ale sprawdzą się na każdym pieczywie o delikatnym smaku. Tosty przypiekam dosłownie na kroplach oliwy, choć można również bez. Ziarna sezamu można podprażyć na suchej patelni, aby zintensyfikować ich smak.
Tosty z masłem z nerkowców i awokado
Przepis na Tosty z masłem z nerkowców i awokado. Wegańskie tosty z masłem orzechowym, awokado, pomidorem i sezamem. Grzanki z awokado.
Tosty z masłem z nerkowców i awokado - Składniki:
- 2 kromki bagietki lub chleba
- 1 łyżka domowego masła z nerkowców
- 1/2 małego awokado
- 1/2 pomidora
- zielona sałata lub szpinak (polecam sałatę rzymską)
- szczypta ziaren sezamu
- sól, świeżo mielone płatki chilli (opcjonalnie)
- oliwa (opcjonalnie)
Tosty z masłem z nerkowców i awokado - Przygotowanie:
- Nieprzywierającą patelnię o grubym dnie delikatnie rozgrzać. Spryskać kilkoma kroplami oliwy (można pomiąć), ułożyć kromki pieczywa. Przyrumienić z obydwu stron na chrupiąco.
- Każdego tosta posmarować domowym masłem z nerkowców. Oprószyć szczyptą soli (szczególnie, jeśli masło z nerkowców jest bez soli).
- Ułożyć umyte i osuszone liście sałaty (polecam sałatę rzymską, bo jej chrupkość i soczystość idealnie przełamuje smaki i konsystencję masła i awokado).
- Awokado pokroić w cienkie plastry, rozłożyć na sałacie. Oprószyć solą.
- Ułożyć plastry pomidora i posypać sezamem. Oprószyć ponownie solą oraz płatkami chilli (dzieciom pominąć).
© 2024 Moja Delicja