Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami, pieczone w piekarniku to świetny sposób na zdrowe danie obiadowe FIT dla całej rodziny.
Szaszłyki serwowane na obiad polecam podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką, np. “Surówką z młodej kapusty i jabłka“, natomiast podane bez ryżu będą idealnie pasować na kolację.
Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami
Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami, pieczone w piekarniku. Przepis na FIT szaszłyki z indyka. Zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny.
Składniki na pulpety z indyka:
- 500 g mięsa z udźca z indyka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire (bezglutenowy w diecie BG)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- 1-2 cukinie
- 400-500 g pomidorków cherry
- 3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
- Przygotować pulpety: mięso zmielić, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajo, wlać sos Worcestershire. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić ręcznie. Podzielić na 4 części. Z każdej części mokrymi rękoma formować po ok. 5-6 kulek jednakowej wielkości. Pulpety układać na talerzu. Przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
- Umytą cukinię pokroić w 1 cm pół-plasterki. Pomidorki umyć.
- Przygotować szaszłyki: na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno cukinię, pomidor, pulpet. Powtórzyć.
- Gotowe szaszłyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować każdy szaszłyk olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut. Przed podaniem szaszłyki oprószyć solą. Podawać z ryżem i surówką, np. z "Surówką z młodej kapusty i jabłka".
© 2024 Moja Delicja