Site icon Moja Delicja

Zupa z botwinki – prosta i szybka

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego przepisu na “Prostą zupę z botwinki“, który towarzyszy nam od lat.

Mój Mąż, który nigdy wcześniej nie był fanem zupy z botwinki, tę wersję bardzo polubił i sam domagał się, aby znów ją ugotować 🙂 Zupę z botwinki gotujemy co roku, a nawet robimy ją zimą (botwinkę umytą i pokrojoną mrozimy latem). Zupa z botwinki świetna na ciepło, jak również w wersji letniej w upalny dzień 🙂 

Składniki zupy z botwiny:

(3-4 porcje)

* jeśli botwinka nie ma buraczków, to można dodać 1-2 średnie buraki. Należy je również bardzo drobno pokroić w kosteczkę, aby ugotowały się z resztą warzyw.

Przygotowanie zupy z botwinki:

Zupa z botwinki wymaga bulionu. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego. Najlepszy jest bulion domowy, np. rosół. Sprawdzi się również domowy bulion warzywny (przepis znajdziesz tutaj). W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu. Polecam jednak zmniejszenie o połowę ilości kostek w stosunku do podanej na opakowaniu ilości wody (czyli jeśli – wg opakowania do przygotowania 2 l bulionu należy użyć 4 kostek – użyj 2, itp.) Bulion nie zdominuje wówczas smakiem całej zupy z botwiny (pamiętaj również, iż bulion na ogół jest bardzo słony, szczególnie ten z kostki, więc doprawiając zupę na końcu, możesz w ogóle nie potrzebować soli).

Botwinkę dokładnie umyj. Urwij liście. Łodygi drobniutko posiekaj, wrzuć do garnka.

Garść liści botwinki najpierw przekrój wzdłuż, w pasy o szerokości ok. 1 cm, a następnie drobno posiekaj w poprzek (dzięki temu w zupie nie będą pływać długie kawałki liści botwinki 🙂 ). Wrzuć do garnka.

Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka. Zalej warzywa gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie (w przypadku bardzo młodych warzyw, czas gotowania może się skrócić).

Zmniejsz ogień do minimum. Łyżkę mąki wsyp do kubka, zalej odrobiną zimnej wody – około 1/4 kubka i dobrze wymieszaj (żeby nie było grudek; dolej troszkę więcej wody, jeśli konsystencja rozmieszanej mąki będzie zbyt gęsta – mieszanina ma być lekko płynna, co ułatwi rozprowadzenie jej w zupie). Dodaj do zupy botwinkowej. Wymieszaj.

Do kubka ze śmietaną wlej trochę gorącej zupy z botwinki (żeby ją zahartować i uniknąć zważenia) , wymieszaj a następnie całość wlej do garnka. Zwiększ ogień i zagotuj zupę, cały czas mieszając. Dodaj sok z cytryny. Ponownie wymieszaj.
Zupę z botwinki podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo i pieczywem.

Smacznego!

 

Exit mobile version