Site icon Moja Delicja

Kawowa Panna Cotta

Kawowa Panna Cotta
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszna i bardzo delikatna “Kawowa Panna Cotta“. Deser ten najczęściej przygotowuje się na tłustej śmietance 36% (haevy cream) lub nawet 42% (double cream). Ja, ponieważ nie miałam takiej, użyłam w połowie śmietanki 30% a w drugiej połowie skondensowanego, niesłodzonego mleka w kartoniku, jakie zostało mi po robieniu “Domowej Kawówki – czyli likieru kawowego“.

Taka wersja bardziej nam przypadła do gustu niż wersja ze śmietanką 40%, która przez większą ilość tłuszczu po pierwsze była bardzo (ale to bardzo!) sztywna, a po drugie zbyt ciężka (jak dla nas).

Kawowa Panna Cotta z dodatkiem mleka skondensowanego (koniecznie w kartoniku bez cukru) i 30% śmietanki ma bardzo delikatną konsystencję i przy wykładaniu na talerz lekko się rozpłaszcza. Nam to kompletnie nie przeszkadzało, ale jeśli Wy wolicie mieć bardziej sztywną konsystencję użyjcie śmietanki 36% lub 42%.

Możecie również pominąć mleko skondensowane całkowicie i zamiast niego dać tyle samo tłustej śmietanki.

Jeśli interesują Was inne “Desery bez pieczenia”, zajrzycie tutaj.

Exit mobile version