Pyszna i bardzo delikatna “Kawowa Panna Cotta“. Deser ten najczęściej przygotowuje się na tłustej śmietance 36% (haevy cream) lub nawet 42% (double cream). Ja, ponieważ nie miałam takiej, użyłam w połowie śmietanki 30% a w drugiej połowie skondensowanego, niesłodzonego mleka w kartoniku, jakie zostało mi po robieniu “Domowej Kawówki – czyli likieru kawowego“.
Taka wersja bardziej nam przypadła do gustu niż wersja ze śmietanką 40%, która przez większą ilość tłuszczu po pierwsze była bardzo (ale to bardzo!) sztywna, a po drugie zbyt ciężka (jak dla nas).
Kawowa Panna Cotta z dodatkiem mleka skondensowanego (koniecznie w kartoniku bez cukru) i 30% śmietanki ma bardzo delikatną konsystencję i przy wykładaniu na talerz lekko się rozpłaszcza. Nam to kompletnie nie przeszkadzało, ale jeśli Wy wolicie mieć bardziej sztywną konsystencję użyjcie śmietanki 36% lub 42%.
Możecie również pominąć mleko skondensowane całkowicie i zamiast niego dać tyle samo tłustej śmietanki.
Jeśli interesują Was inne “Desery bez pieczenia”, zajrzycie tutaj.
Kawowa Panna Cotta
Składniki:
- 3 liście żelatyny Dr Oetker
- 1.5 łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobs
- 50 ml wrzątku
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego w kartoniku
- 75 g mleka 3.2%
- 80 g cukru
Przygotowanie
- Przygotuj 4 małe filiżanki (poj. 175 ml). Umieść listki żelatyny w miseczce z zimną wodą i odstaw na 5-10 minut. Kawę rozpuszczalną zalej wrzątkiem.
- Umieść śmietankę, mleko skondensowane, mleko zwykłe i cukier w rondlu o grubym dnie. Na niedużym ogniu doprowadź do wrzenia. Natychmiast zdejmij z ognia.
- Wyciśnij namoczoną żelatynę i wymieszaj do rozpuszczenia w gorącym kremie kawowym. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
- W międzyczasie opłucz filiżanki zimną wodą. Nie wycieraj. Dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć deser Panna Cotta, gdy stężeje.
- Przelej Kawową Panna Cottę przez sito do dzbanka (lub innego naczynia z dziubkiem - dzięki niemu łatwiej będzie wlać deser bez brudzenia ścianek filiżanek), a następnie rozlej do filiżanek. Schowaj na całą noc do lodówki.
- Serwowanie deseru: Zanurz spód każdej filiżanki w wrzątku przez 5 sekund. Następnie połóż na filiżance talerzyk (serwowaną stroną do środka) i mocno trzymając, obróć oba naczynia. Wysuń Panna Cottę. Potrząśnij delikatnie filiżanką w razie potrzeby. Dowolnie udekoruj. U mnie pokruszone ciasteczka amaretti z liofilizowanymi malinami.