Przepis na ten domowy likier kawowy wyprosiłam od mojej koleżanki z pracy (pozdrawiam Aniu :)). Pomimo tego, że kawoszem nie jestem i nigdy smakiem kawy się nie zachwycałam, ten likier bardzo mi posmakował (zresztą nie tylko mi, o czym później…). Pamiętam, że nawet nie miałam ochoty na jego spróbowanie, kiedy na wspólnym wyjeździe koleżanka nim częstowała. Na hasło “kawówka” na moich ustach odrazu pojawiało się “nie, Dziękuję” 🙂 Nie wiem jak to się stało, ale ostatecznie udało się mnie namówić. Spróbowałam i … nie żałuję.
Domowy likier kawowy okazał się przepyszny. Kiedy wiele lat temu odtworzyłam go u siebie w domu i poczęstowałam nim rodzinkę, od razu straciłam wszystkie zapasy. Goście nie chcieli wyjść bez przepisu i do teraz kopiowany jest on przez wszystkich, którzy go skosztowali 🙂
Domowy likier kawowy jest bardo prosty w przygotowaniu i składa się tylko kilku składników: kawy rozpuszczalnej, cukru, mleka zagęszczonego niesłodzonego oraz spirytusu. Wg Ani, w tej kawówce najlepiej smakuje tylko to mleko 🙂
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny prezent dla dorosłej bliskiej osoby, to taki domowy likier kawowy świetnie się sprawdzi i to nie tylko dla kawoszy!
Dla tych, którzy wolą likier kawowy bez nabiału, polecam przepis na domową Kahlúę .
Likier kawowy – Domowa kawówka
Przepis na domową kawówkę. Domowy likier kawowy. Likier na bazie kawy, cukru, spirytusu i mleka zagęszczanego. Likier kawowy nie tylko dla kawoszy. Ulubiony
Składniki na domowy likier kawowy:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + odrobina wrzątku
- 350 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego w kartoniku
- 1/2 - 2/3 szklanki cukru zwykłego
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 150 - 200 ml spirytysu (dałam 180 ml)
Przygotowanie domowego likieru kawowego:
- Kawę zalać małą ilością wrzątku. Dobrze wymieszać.
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + odrobina wrzątku
- W rondelku podgrzać mleko zagęszczone. Wsypać cukier zwykły (ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji; jeśli wolicie likier kawowy mniej słodki, dajcie 1/2 szklanki, jeśli bardziej słodki - 2/3; ja daję pomiędzy 1/2 a 2/3 szklanki) i cukier waniliowy. Mieszać do rozpuszczenia.
- 350 ml mleka zagęszczonego, niesłodzonego
- 1/2 - 2/3 szklanki cukru zwykłego
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- Zdjąć z gazu. Dodać rozpuszczoną kawę. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
- Wlać spirytus, wymieszać, spróbować. Dolać więcej spirytusu, jeśli potrzeba (likier kawowy powinien mieć charakter, ale nie może być za ostry). Kawówkę przelać do butelki.
- Domowy likier kawowy pyszny jest już na drugi dzień 🙂 ale smaku nabiera z czasem. Zapakowany w ładną, ozdobną butelkę lub karafkę może być świetnym prezentem dla najbliższych.