Jeśli przypadło Wam do gustu Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera, którego przepis podawałam jakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera.
Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników czy deserów. Przekładam nim moje szybkie ciasto cytrynowe, a całość łagodzę błyskawiczną, domową śmietaną w spray’u. Gotowych śmietan w spray’u Wam nie polecam. Są pełne chemii i mają niewiele wspólnego ze śmietaną (pełne są zagęstników, stabilizatorów, sztucznych aromatów, np. wanilina (nie mylić z wanilią!), która znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych).
Do przygotowania domowej śmietany w spray’u potrzebujecie tylko śmietanki 30-36% oraz syfonu. Schłodzoną śmietankę wlewamy do syfonu i mamy błyskawiczną bitą śmietanę. Syfon ze śmietaną trzymamy w lodówce i używamy kiedy potrzebujemy. No super sprawa! I w końcu nie muszę się męczyć z ubijaniem małej ilości śmietany do kawy czy deserów! Jednorazowy nabój do syfonu to koszt ok. 1-2 zł, więc jeśli dodamy do tego koszt śmietanki, to wyjdzie nam nawet dwa razy taniej niż kupna śmietana w spray’u. Do tego nie mamy w gratisie żadnych śmieci. Oczywiście w syfon trzeba zainwestować, ale jest to opłacalna inwestycja.
W syfonie możecie przygotować również słodzoną bitą śmietanę (ja do tego ciasta cytrynowego polecam jednak używać bez cukru) – wystarczy tylko przed wlaniem do syfonu wymieszać śmietankę z cukrem pudrem.
“Ciasto cytrynowe z lemon curd – bez miksera”, to pyszne ciasto, obłędnie cytrynowe i idealne dla tych, którzy nie lubią słodkich deserów.
Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera
Ciasto cytrynowe z pysznym kremem cytrynowym lemon curd i domową bitą śmietaną w spray'u. Proste ciasto, obłędnie cytrynowe bez miksera. Cytrynowiec przepis
Składniki na ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- sok z całej cytryny
- skórka starta z 2 cytryn (bez białej skórki - albedo), wyszorowanej i sparzonej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
Dodatkowo:
- 1 Lemon curd wg tego przepisu
- 300 ml słodkiej śmietanki 30-36% *
Przygotowanie ciasta cytrynowego z lemon curd i bitą śmietaną:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, maślankę, dodać jaja, skórkę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (120 g)
- 1 szkl. maślanki
- 2 jajo
- skórka starta z 2 cytryn (bez białej skórki - albedo)
- sok z 1 cytryny
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać, tylko do połączenia - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut, a następnie wyjąć i ostudzić na kratce.
- Lemon curd: Przygotować lemon curd wg przepisu tutaj, rozłożyć na dnie szerokiego naczynia (szybciej wystygnie) i przykryć folią spożywczą, tak aby folia przylegała do powierzchni kremu (dzięki temu nie zrobi się kożuch), ostudzić i schować do lodówki. Można przygotować dzień wcześniej.
- Przełożenie: Ostudzone ciasto cytrynowe przeciąć na dwie części 1/3 i 2/3 (polecam zrobić nacięcie w górnej części ciasta). Grubszą część ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować zimny lemon curd, zachowując ok. 2 łyżki na wierzch ciasta. Przykryć pozostałym blatem. Rozsmarować resztę kremu. Można oprószyć dodatkową świeżo startą skórką z cytryny.
- Dekoracja i wydawanie ciasta: Jeśli ciasta nie podajemy od razu, ciasto cytrynowe na tym etapie należy schować do lodówki. Bezpośrednio przed spożyciem, ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na równe prostokąty. Każdy kawałek ciasta, który serwujemy gościom dekorujemy hojną rozetką z bitej śmietany (im więcej bitej śmietany na kawałku ciasta tym lepiej :)). Gotowego ciasta nie należy przechowywać w metalowym naczyniu lub w blaszce, gdyż cytryna reaguje z metalem i ciasto przejdzie metalicznym smakiem.