Moje dziecko po powrocie z przedszkola przyleciało do mnie i mówi: – “Mamusiu, we wtorek mamy Mikołajki na szachach, upieczesz mi jakieś ciasto? Bo każdy musi coś przynieść.”
Moja córcia chodzi bowiem na zajęcia z szachów do klubu szachowego. Zgodziłam się i pierwsze co przyszło mi do głowy, to upieczenia ciasta, które po przekrojeniu będzie wyglądać jak szachownica.
Ponieważ do świąt zostało już tylko kilka dni, a ja miałam masę spraw z tym związanych, nie chciałam spędzać dużo czasu na pieczeniu nieplanowanego ciasta. Postanowiłam zatem wykorzystać moją ulubioną metodę pieczenia ciast bez użycia miksera i w ten o to sposób powstał przepis na “Ciasto – szachownica“.
Ciasto szachownica to ciasto, które powstaje ze złożenia dwóch upieczonych keksówek tego samego ciasta waniliowego, gdzie do jednej formy wmieszałam dodatkowo kakao. Warstwy waniliowo-kakaowe połączyłam dżemem iwszystko oblałam polewą czekoladową.
Ciasto szachownica – ciasto waniliowo-kakaowe – bez miksera
Ciasto szachownica, ciasto waniliowo-kakaowe złożone z dwóch ciast: waniliowego i kakaowego, połączone dżemem porzeczkowym i oblaną polewą czekoladową.
Składniki na ciasto Szachownica:
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 spore szczypty soli (używam domowej soli waniliowej)
- 2 szklanki cukru zwykłego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanili
- 4 jaja
- 2 czubate łyżki kakao
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 10 łyżek śmietanki kremówki 18% + mleko
Przygotowanie ciasta Szachownica:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Dwie podłużne keksówki (30cm x 7cm x 11cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą i solą. Odstawić na bok.
- 4 szkl. mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 spore szczypty soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, maślankę, ekstrakt z wanili, dodać jaja. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 szkl. maślanki
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanili
- 4 jaja
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą, i krótko wymieszać - tylko do połączenia składników (mniejsze grudki mąki mogą zostać)
- Jedną formę keksową wypełnić połową ciasta. Do drugiej połowy wsypać kakao. Wymieszać i przełożyć do drugiej foremki. Zrobić nacięcie nożem przez środek.
- 2 czubate łyżki kakao
- Wstawić obie formy do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut, a następnie studzić oba ciasta na kratce.
- Składanie szachownicy: Każde ciasto przekroić na 3 równe, poziome blaty. Złożyć każde ciasto ponownie, wymieniając tylko środkowy blat (w cieście waniliowym wymieniamy środkowy blat kakaowym, a w cieście kakaowym - waniliowym).
- Następnie pokroić na 3 pionowe, równe części, tnąc nożem od góry. Wymienić pionowy środek. Powinniśmy otrzymać dwa ciasta w formie szachownicy.
- Wszystkie wewnętrzne krawędzie szachownicy posmarować dżemem i pozlepiać pasy ciasta ze sobą, dociskając na końcu całość.
- Każde ciasto polać polewą czekoladową i posypać dowolną posypką: w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać śmietankę oraz taką ilość mleka, aby uzyskać gęstą, lśniącą polewą.
- Ciasto Szachownica po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku na ciasto.