Site icon Moja Delicja

Ciasteczka na Walentynki

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Mały, ale za to pyszny prezent dla ukochanej osoby – Ciasteczka na Walentynki nadziewane ulubionym dżemem. Kruche, delikatne, chrupiące.
Do tego pięknie zapakowane. Świetny pomysł, aby zaskoczyć naszą połówkę.

Składniki:

 

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę.
Dodać żółtko, wanilię i krótko zmiksować (około 10 sekund).
Partiami wmieszać mąkę, krótko i tylko do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i uformować kulę. Spłaszczyć lekko (będzie łatwiej później rozwałkować spłaszczoną) i owinąć folią spożywczą.
Schować do lodówki na minimum 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra – dół).
Schłodzone ciasto wyjąć na stolnicę (ja od razu wykładam na papier do pieczenia, na którym je rozwałkowuje).
Rozwałkować na cieniutki placek o grubości 3-4 mm (zimne ciasto będzie bardzo zbite na początku, ale kilka uciśnięć wałkiem lub ręką lekko je ociepli i pozwoli powoli rozwałkować. Jeśli ciasto zacznie się lepić do wałka, zamiast posypywać mąką, która powoduje, że ciasteczka robią się twarde, lepiej przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Za każdym przejazdem wałka odkleić górny arkusz w połowie i znów położyć – ułatwi to ciastu rozwałkowanie się).

Z placków wycinać serduszka.
Na połowę serduszek położyć na środku niecałą łyżeczkę dżemu. Brzegi przejechać opuszkiem palca, zwilżonym w roztrzepanym białku. Przykryć pozostałą połową serduszek. Brzegi zlepić przy pomocy widelca (naciskać widelcem na brzeg każdego ciasteczka).
Każde ciasteczko posmarować białkiem i oprószyć cukrem.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez około 12-15 minut, na złoty kolor.
Ciasteczka ostudzić na kratce.
Zimne owinąć wstążeczką i podarować ukochanej osobie.
Ciasteczka zachowają świeżość do około tygodnia, przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku np. metalowej puszce.






Exit mobile version