Site icon Moja Delicja

Chlebek bananowy z nadzieniem sernikowym

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Przepis na klasyczne ciasto bananowe, który dostępny jest tutaj, bije rekordy popularności. Głównie ze względu na szybkość wykonania, prostotę, przepyszny smak, no i fakt, że ciasto zawsze wychodzi. To skłoniło mnie do wymyślenia wariacji na temat ciasta bananowego i stworzenia “Chlebka bananowego z delikatnym nadzieniem sernikowym z orzechami i żurawiną“. Nam ta propozycja bardzo przypadła do gustu. Chlebek bananowy bardzo ciekawie wygląda. Robi się go podobnie, jak poprzednie ciasto bananowe.
Polecam dla odmiany wszystkim fanom ciasta bananowego 🙂

Składniki:

 

Składniki nadzienia:

 

* szklanka – 250 ml

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Do jednej miski przesiać mąkę razem z sodą oczyszczoną.

W drugiej misce widelcem rozgnieść banany, następnie wsypać cukier. Wymieszać.
Dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie.
Wszystko dobrze wymieszać łyżką.

W misce pozostałej po mące z sodą, wymieszać wszystkie składniki nadzienia.

2/3 ciasta bananowego wylać do foremki keksowej o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie wylać serkowe nadzienie, a na to resztę pozostałego ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut.

 

Moje wskazówki:

Do tego ciasta bananowego najlepsze są bardzo dojrzałe banany. Jeśli takich nie macie, możecie prostym sposobem przyśpieszyć ich dojrzewanie. Należy takie banany włożyć do ciemnej torebki papierowej wraz z jabłkiem, gruszką lub pomidorem. Wydzielone gazy przez te dodatki spowodują przyśpieszenie procesu dojrzewania bananów.

Jeśli chcecie uzyskać charakterystyczne pęknięcie na górze ciasta, przed włożeniem do pieca natnijcie delikatnie łopatką lub nożem wierzch ciasta.

 

Exit mobile version