Zupa z pieczonych batatów, czyli zupa-krem ze słodkich ziemniaków, upieczonych wcześniej w piekarniku. Zupa z mlekiem kokosowym z nutą imbiru i aromatem, pochodzącym z liści limonki kaffir oraz trawy cytrynowej.
Pyszna, słodka, sycąca i łagodna w smaku, dlatego serwowana jest z płatkami chilli, których ilość dobieramy wg. własnych preferencji. W filiżance lub małej kokilce idealna będzie na przystawkę. W większym talerzu – niektórym może wystarczyć nawet na danie główne. Szczególnie, jeśli podamy ją z chrupiący grzankami (czyli kostkami miąższu chleba lub bułki przyrumienionymi na maśle).
Zupa ma jednak jedną wadą – trudno ją ugotować, ze względu na znikające bataty po upieczeniu 🙂 Pieczone, słodkie ziemniaki są tak pyszne, że ciężko przejść obok nich obojętnie 🙂
Zupa z pieczonych batatów, zupa krem z batatów
Zupa z pieczonych batatów. Zupa krem ze słodkich ziemniaków, upieczonych w piekarniku. Z mlekiem kokosowym z nutą imbiru i aromatem limonki kaffir oraz trawy cytrynowej. Pyszna, słodka, sycąca i łagodna w smaku, dlatego serwowana jest z płatkami chilli, których ilość dobieramy wg. własnych preferencji.
Składniki:
- 1.5 kg batatów
- 2 łyżki oliwy
- 400 ml mleka kokosowego
- 800 ml wywaru drobiowego (u mnie rosołu) lub warzywnego + 50 ml wody
- 3 listki kaffiru
- 5 cm kawałek imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- sól morska, płatki chilli
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 200°C termoobieg. Bataty obrać, przekroić wzdłuż na pół (większe w poprzek ponownie na pół). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą (rozsmarować po batatach) i oprószyć solą. Przykryć folią aluminiową i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 1 godziny lub do miękkości batatów. Można bataty upiec dzień wcześniej.
- Do dużego rondla wlać mleko kokosowe, bulion drobiowy, wrzucić listki kaffiru, obrany i przekrojony na dwie części imbir, przekrojoną na pół i lekko zmiażdżoną trzonkiem noża trawę cytrynową. Przykryć. Zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem przez 10 minut. Następnie przecedzić.
- Do misy malaksera włożyć upieczone bataty, wlać połowę wywaru kokosowego i zmiksować na gładki krem. Całość przelać do rondla z resztą wywaru i dokładnie wymieszać. Podgrzać.
- Zupę z pieczonych batatów rozlać do miseczek, udekorować mlekiem kokosowym i płatkami chilli.