Site icon Moja Delicja

Pyszna zupa – krem ze świeżej kukurydzy

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszny i sycący krem ze świeżej kukurydzy z dodatkiem imbiru i kurkumy, dzięki której podkręcamy żółty kolor kukurydzy. Zupa – krem ze świeżej kukurydzy pięknie się prezentuje na talerzu oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam w sezonie na świeże i słodziutkie kolby kukurydzy!

Składniki:

(4-6 porcji)

 

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą.
Marchewkę, pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Dodać do garnka.
Gałązki selera umyć, pokroić na trzy części.
Umytego pora pokroić na talarki. Razem z selerem dodać do wody ze skrzydełkami. Wsypać 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować 1 h – 1 h 20 minut (do miękkości skrzydełek).

Kolby kukurydzy obrać z liści i włókien. Umyć. Każdą przekroić nożem na pół (będzie potrzeba trochę siły i dobrego noża, gdyż głąb kukurydzy jest dość twardy). Postawić połówkę kolby no desce i nożem odkrajać wszystkie ziarenka dookoła (krojąc nożem od szczytu do dołu). Powtórzyć czynność z całą kukurydzą.

Czosnek i imbir obrać. Pokroić na plasterki.
Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła. Dodać czosnek z imbirem. Smażyć przez chwilę na średnim ogniu, uważając aby nie przypalić.
Następnie dorzucić łyżeczkę kurkumy. Wsypać ziarenka kukurydzy. Smażyć około 3-4 minuty, często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą.

Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji.
Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać.
Następnie całość przelać do garnka z zupą.

Zmiksować wszystko na gładki krem. Spróbować. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz solą (jeśli potrzeba). Zagotować.
Zupę – krem z kukurydzy wlać do talerzy, udekorować zostawionymi ziarnami kukurydzy i posypać listkami świeżego tymianku.

Exit mobile version