Site icon Moja Delicja

Zupa jarzynowa letnia

Zupa jarzynowa letnia

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania.

Składniki:

(4-6 porcji)

 

Przygotowanie zupy jarzynowej:

Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę.
Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut.
W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki.
Kapustę białą poszatkuj w kostkę.
Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę.
Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut.
W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki. Dodaj do zupy jarzynowej, kiedy warzywa będą miękkie. Zagotuj.
Dodaj masło oraz posiekany świeży koperek.
Gotową zupę jarzynową przypraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem wg. uznania (Ja użyłam 1 płaską łyżeczkę soli morskiej na taką ilość zupy, a potem szczyptę soli dodawałam jeszcze bezpośrednio na zupę wlaną do talerza przed podaniem).

Exit mobile version