Zielony koktajl z gruszką, bananem, sokiem z pomarańczy, szpinakiem i jarmużem to mój pomysł na resztki w kuchni. Została mi bowiem odrobina jarmużu i szpinaku, a przejrzały banan z gruszką już od kilku dni wołały “zjedz mnie w końcu” 🙂 Do tego dwie pomarańcze, które straciły już na jędrności, a ich mało apetyczny wygląd nie zachęcał do konsumpcji.
Okazało się jednak, że miały sporo pysznego soku, idealnie nadającego się na bazę do zielonego koktajlu. W ten o to sposób powstało kolejne, pyszne green smoothie. Użycie bardzo dojrzałych owoców niweluje konieczność dosładzania koktajlu. Jeśli jednak lubicie bardziej słodkie koktajle, dodajcie odrobinę np. miodu.
Zielony koktajl z gruszką
Składniki zielonego koktajlu z gruszką:
- 1 dojrzała, soczysta gruszka
- 1 bardzo dojrzały banan
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- pół szklanki jarmużu bez łodyg
- pół szklanki szpinaku bez łodyg
- siekane suszone żurawiny do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie zielonego koktajlu z gruszką:
- Do kielicha blendera wlać sok z pomarańczy, wrzucić obraną i pokrojoną gruszkę oraz banana. Dodać listki szpinaku i jarmużu. Zmiksować wszystko na gładki koktajl (jeśli lubicie słodsze koktajle dosłodźcie wedle uznania np. miodem).
- Przelać do szklanek, udekorować siekanymi żurawinami.
© 2025 Moja Delicja