“Deser z mango i jogurtu naturalnego przekładany pierniczkiem” zdobył bardzo dużą popularność. I nie dziwi mnie to. W końcu połączenie soczystego i dojrzałego mango z delikatnym jogurtem jest bardzo trafione. Do tego warstwa chrupiących, domowych pierniczków… mhmm… No ale zanim rozpocznie się sezon piernikowy, proponuje Deser z mango, jogurtu naturalnego i macerowanych malin. Świeże maliny zasypane odrobiną ksylitolu (ew. cukru pudru), polane sokiem wyciśniętym z pomarańczy i wymieszane ze skórką startą z pomarańczy, do tego kilka listków bazylii, tworzą pyszną kombinację. Polecam wszystkim łasuchom, dbającym o linię. Deser zdrowy, świetny również dla dzieci.
Składniki deseru:
(3 porcje)
- 1 dojrzałe mango
- 1 duży jogurt naturalny gęsty, bez cukru (ok. 400 ml)
- 100 g świeżych malin
- kilka listków bazylii
- skórka starta z połowy pomarańczy (wyszorowanej i sparzonej)
- sok wyciśnięty z niecałej połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka ksylitolu (w ostateczności cukru pudru)
Przygotowanie:
Umyte i osuszone maliny posypać ksylitolem. Wymieszać ze startą skórką pomarańczy, pokrojonymi drobno listkami bazylii i świeżo wyciśniętym sokiem.
Odstawić na 5 minut.
W między czasie obrać mango ze skóry. Pokroić na kawałki. Zmiksować blenderem do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji.
Do kieliszków lub szklanek nakładać naprzemiennie warstwy puree z mango i jogurtu naturalnego.
Na górze ułożyć macerowane maliny (bez soku).
Posypać odrobiną ksylitolu.
Schować deser do lodówki na kilka godzin (schłodzony smakuje lepiej).
Przed podaniem udekorować listkiem bazylii.