Site icon Moja Delicja

Zdrowe pancakes z syropem klonowym i bananem

Zdrowe pancakes z syropem klonowym i bananem

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Miałam dziś ochotę na danie z syropem klonowym. Dowiedziałam się bowiem ostatnio, iż syrop klonowy jest bardzo zdrowy. Bogaty jest w sole mineralne takie jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, ważne do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Zawiera również kwasy organiczne, aminokwasy oraz witaminy: tiamina (B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), niacyna (PP), biotyna (H) i kwas foliowy. Podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze, ale jest od niego mniej kaloryczny  (1 łyżka stołowa to 50 kcal).

Z syropem klonowym od zawsze kojarzyły mi się pancakes. Niestety wszystkie przepisy, jakie widziałam nie wyglądały na zdrowe dania. A to właśnie coś zdrowego chciałam dziś podać na obiad. Postanowiłam oprzeć się na przepisie prezentowanym przez Kasię Bosacką w jednym z odcinków “Wiem, co jem”. Trochę go zmieniłam, uwzględniając składniki, jakie miałam.

Składniki:

Przygotowanie:

Roztopić masło. Ostudzić.

Do miski wsypać mąkę żytnią, pszenną oraz otręby. Dodać twaróg, dwa całe jaja, szczyptę soli oraz ostudzone masło. Wymieszać łyżką.

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do reszty składników.

Ze względu na dodatek masła w cieście, pancakes smażymy na patelni bez tłuszczu (używam do tego patelni do naleśników). Ja jednak lekko natłuściłam patelnię kroplą oleju.

Tworzymy wierzę z placków. Każdy Pancakes przekładamy plasterkami banana i polewamy małą ilością syropu klonowego. Dekorujemy świeżą miętą.

Podajemy na ciepło. Smacznego!

Exit mobile version