Site icon Moja Delicja

Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami

Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Zdrowa pizza z mąki orkiszowej z batatami, nerkowcami i domowym sosem pomidorowym to nasza druga ulubiona fit pizza (obok Pizzy orkiszowej z mozzarellą i pomidorami), w której gustuje cała nasza rodzinka.

Połączenie słodkich batatów z chrupiącymi orzechami, słodko-kwaśną bazą pomidorową i odrobiną mozzarelli jest przepyszne (weganie mogą pominąć mozzarellę i dać więcej nerkowców). Pizza znika na ciepło, jak również na zimno nie potrafi dotrwać do drugiego dnia 🙂

Ponieważ spód do pizzy jest z mąki orkiszowej, pizza jest jest bardzo sycąca. Z poniższego przepisu na spód wychodzą 3 duże pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.

Bataty to słodkie ziemniaki zaliczane do tzw. grupy superfoods i w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, zaliczane również do codziennej “Piątki warzyw i owoców”, którą powinniśmy spożywać.

Bataty to bogate źródło witamin i minerałów (m.in. witamina C, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez) oraz karotenów i karotenoidów (w odmianach o żółtym miąższu jest ich więcej niż w szpinaku, dyni czy brokułach). Bataty mają mają silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz mają niski indeks glikemiczny.

Exit mobile version