Site icon Moja Delicja

Ciasto z rabarbarem i truskawkami, czyli zbożowa kostka z nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Ciasto z rabarbarem i truskawkami, czyli chrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam spróbować.

Składniki nadzienia truskawkowo-rabarbarowego:

Składniki ciasta:

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Do rondla włożyć truskawki i kawałki rabarbaru. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu.

W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/2 szklanki cukru. Dodać do owoców. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Kontynuować gotowanie, aż masa zgęstnieje (około 1 minuty). Zdjąć z ognia. Odstawić.

Do większej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę oczyszczoną, sól. Wymieszać łyżką.
Następnie dodać miękkie masło i rękoma, przeciskając mieszankę przez palce, wymieszać wszystko dokładnie. Tak żeby powstała nam drobna kruszonka.
Odłożyć 1.5 szklanki kruszonki, a resztę wysypać na blachę o wymiarach 24 cm x 28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Ugniatając – uformować spód ciasta. Dobrze dociskać (im lepiej, tym spód będzie mniej sypki). Wyrównać.
Na spód wylać przygotowane nadzienie truskawkowo-rabarbarowe. Wygładzić. Posypać zostawioną kruszonką.

Piec około 35 minut (do zarumieniania kruszonki).

Exit mobile version