Site icon Moja Delicja

Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom 🙂 Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny, w tym dla naszych dzieci.

Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami to danie bezglutenowe, więc idealne dla tych, którzy glutenu nie tolerują.

Składniki:

(4-5 porcji)

 

Przygotowanie zapiekanki:

Ryż opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli (lub tyle ile używacie), zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki (nie mieszać w trakcie gotowania).

Wszystkie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Dwa odłożyć na bok, a resztę pokroić w cząstki (odkrawając szypułki) i wrzucić na patelnię. Podlać odrobiną wody, dodać pół łyżeczki suszonego tymianku i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda odparuje a całość zgęstnieje (ok. 15 minut). Na końcu przyprawić solą.

Gotowe pomidory wymieszać z ryżem. Spróbować i ewentualnie doprawić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na dwóch łyżkach oleju.
Dodać poszatkowaną kapustę. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 15 minut, aż kapusta zmięknie (mieszając od czasu do czasu).
Na końcu dobrze przyprawić pieprzem oraz solą.

Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, obsypać bułką tartą (w wersji bezglutenowej pominąć bułkę).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C (grzałka góra-dół).

Na dnie formy ułożyć połowę ryżu z pomidorami, następnie całą kapustę i znów resztę pomidorowego ryżu.
Pozostawione dwa pomidory pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu zapiekanki.
Przykryć porwanymi kawałkami mozzarelli.
Przyprawić solą, pieprzem, posypać szczyptą suszonego tymianku.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego pieca i piec 20 minut.


Exit mobile version