Prosta zapiekanka makaronowa z jabłkami, białym serem, żurawiną i cynamonem, posypana płatkami migdałowymi. Jesienne danie na słodko. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu (nie licząc pieczenia). W czasie gotowania makaronu nagrzewamy piekarnik, ścieramy jabłka i roztapiamy masło. Następnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia. Zapiekamy w piecu pod przykryciem.
Po niecałej godzinie mamy pyszny i sycący obiad na słodko dla wielu osób. Do tej zapiekanki używam takiego makaronu tagliatelle z cynamonem. Jeśli takiego nie dostaniecie, użyjcie zwykłego tagliatelle i po ugotowaniu i zalaniu masłem, dodajcie łyżeczkę cynamonu mielonego (najpierw wsypcie pół łyżeczki, wymieszajcie i spróbujcie – jeśli makaron będzie mało cynamonowy, dajcie więcej). Pamiętać należy, że do makaronu dojdzie cała micha innych składników, które “rozrzedzą” smak cynamonu.
Zapiekanka makaronowa z jabłkami, serem i cynamonem
Prosta zapiekanka makaronowa z jabłkami, białym serem, żurawiną i cynamonem, posypana płatkami migdałowymi. Danie na słodko z miodem.
Składniki zapiekanki makaronowej z jabłkami:
- 400 g makaronu tagliatelle z cynamonem (używam takiego)
- 3 kwaśne jabłka
- 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
- 150 g płynnego miodu
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g białego sera - twarogu w kostce (dałam chudy)
- 100 g masła
- sok z połowy cytryny
- 3 jaja
- masło i bułka tarta do formy
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- garść płatków migdałów (ok. 50 g)
Przygotowanie zapiekanki makaronowej z jabłkami:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
- Makaron ugotować w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.
- 400 g makaronu tagliatelle z cynamonem (używam takiego)
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Skropić 1 łyżką soku z cytryny. Dodać żurawinę, płynny miód, cukier waniliowy, sól i sodę. Pokruszyć ser biały. Wymieszać wszystko dużą łyżką.
- 3 kwaśne jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g suszonej żurawiny lub rodzynek
- 150 g płynnego miodu
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g białego sera
- Masło roztopić. Ugotowany makaron odcedzić. Zalać roztopionym masłem. Dodać masę z jabłkami, wycisnąć resztę soku z cytryny i dobrze wymieszać.
- 100 g masła
- sok z cytryny
- Jajka rozbełtać widelcem w misce, wlać do makaronu z jabłkami. Dokładnie wymieszać.
- 3 jaja
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (dno i boki), posypać bułką tartą, strzepując nadmiar. Wyłożyć makaron z jabłkami. Posypać płatkami migdałowymi i oprószyć cynamonem. Piec pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i piec jeszcze 5 minut.
- masło i bułka tarta do formy
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- garść płatków migdałów (ok. 50 g)