Koktajle truskawkowe robią już chyba wszyscy posiadacze blenderów. Najczęściej robimy je z nabiałem (mlekiem, kefirem, jogurtem). Ja dzisiaj proponuję wersje BEZ NABIAŁU z mlekiem kokosowym dobrej jakości (proponuję kupować mleka, które mają w swoim składzie tylko dwa składniki: ekstrakt z kokosa i wodę. Moje mleko ma aż 85% ekstraktu z kokosa i obecnie jest moim ulubionym).
Moje dzisiejsze truskawkowe smoothie jest z dodatkiem banana, soku pomarańczowego, natki pietruszki bogatej w witaminę C, naturalnego miodu i odrobiny świeżego imbiru. Truskawkowe smoothie wyszło przepyszne, na dodatek pełne witamin. Przemycona natka pietruszki jest niewidoczna i niewyczuwalna, więc koktajl jest świetny dla dzieci, które omijają zieleninę szerokim łukiem 🙂
Koniecznie wypróbujcie!
Składniki truskawkowego smoothie:
- 100 g mleka kokosowego
- mała garść listków świeżej natki pietruszki
- pół banana
- 300 g truskawek + kilka do ozdoby
- 1 łyżeczka miodu
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru
- listki świeżej mięty do ozdoby
Przygotowanie truskawkowego smoothie:
- Do blendera wlać mleko kokosowe, dodać umyte listki natki pietruszki, banana pokrojonego w plastry, umyte i przekrojone truskawki.
- 100 g mleka kokosowego
- mała garść listków świeżej natki pietruszki
- pół banana
- 300 g truskawek
- Dodać miód, sok pomarańczowy i starty świeży imbir.
- 1 łyżeczka miodu
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru
- Dokładnie wszystko zmiksować.
- Przelać do szklanek, ozdobić kawałkami truskawek i listkami mięty.