Site icon Moja Delicja

Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym. Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc.

Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło).

Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową.

Składniki:

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, ceramiczną formę do tarty oprószyć mąką (ponoć nie trzeba smarować masłem ceramicznej formy, do której wkładamy ciasto bogate w tłuszcz – jak ciasto francuskie, czy kruche).

Jaja rozbełtać w miseczce.
Formę do tarty wyłożyć ciastem (brzegi i spód). Ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko pędzelkiem moczonym w rozbełtanych jajach (podkradamy 🙂 odrobinę jaj, które przeznaczone są do farszu).

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego pieca na około 15 minut (ciasto się podpiecze na lekko złotawy kolor).

Brokuły podzielić na różyczki. Łodyżki brokułów na końcach naciąć nożem w kształt X (dzięki temu szybciej się ugotują). Włożyć do rondelka z wrzącą i osoloną wodą (wody powinno być tak do połowy wysokości włożonych brokułów). Gotować pod przykryciem około 4 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zostawić na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Dodać do rozbełtanych jaj. Wlać śmietankę, wsypać tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.Wymieszać.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć odcedzone różyczki brokułów (większe przekroić na połówki). Posypać pokruszonym Stiltonem lub innym serem pleśniowym. Zalać mieszanką jaj i śmietany.

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut (piekłam 20 minut).
Podawać gorące.

Exit mobile version