Site icon Moja Delicja

Szybkie pierniczki świąteczne

Szybkie pierniczki świąteczne
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Święta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne, które możecie przygotować nawet w Wigilię.

Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku. Pierniczki świąteczne wykorzystałam również do deseru, który bardzo Wam przypadł do gustu – “Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem“. Polecam!

Składniki:

(na około 50 sztuk)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).

Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może się kleić, ale nie dodawajcie mąki).

Ciasto warto zapakować w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Będzie się lepiej rozwałkowywać.

Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość 4 mm (można delikatnie podsypywać mąką – tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się do blatu). Przy pomocy foremek powykrawać różne kształty.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm.
Piec około 8-10 minut. Odstawić do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygły.

Ostudzone można dowolnie udekorować. Przechowywać w zamykanej puszce metalowej.

Przepis na lukier znajdziecie tutaj.

źródło: Na podstawie przepisu Dorotus

Exit mobile version