Nie lubię whisky, ale od tego drinka nie umiałam się oderwać 🙂 Może dlatego, że bardzo przypomina mi mojego ulubionego Baileys’a 🙂 Świąteczny drink na bazie mleka i słodkiej śmietanki, aromatyzowany wanilią, z whisky i ciemnym rumem. Obowiązkowo oprószony odrobiną świeżo tartej gałki muszkatołowej.
Drink najlepszy jest po lekkim zmrożeniu, dlatego przed podaniem mrozi się go z 3-4 godziny, aby trochę zgęstniał. Polecam na święta, ale również świetnie się sprawdzi na Sylwestra, Walentynki lub romantyczne spotkanie we dwoje. Drink wystarczy dla 6-7 osób, a jeśli go podacie w mniejszych szklankach to spróbuje go więcej osób 🙂 Jeśli jednak potrzebujecie tylko 2 porcje, to podzielcie wszystkie składniki na 3 (czyli pomińcie mnożnik z przepisu).
Świąteczny drink z whisky i rumem
Świąteczny drink z whisky i rumem, ze śmietanką, mlekiem, aromatyzowany wanilią. Oprószony gałką muszkatołową. Świetny drink na święta lub na Sylwestra.
Składniki świątecznego drinka z whisky i rumem:
- 3 x 100 ml Whisky
- 3 x 20 ml ciemnego rumu
- 3 x 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 3 x 250 ml mleka 3.2%
- 3 x 80 ml śmietanki 30% UHT
- 3 x 30 g cukru pudru
- 3 x ziarenka z 1/3 laski wanilii
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
Przygotowanie świątecznego drinka z whisky i rumem:
- Whisky i rum wlać do miski, wsypać cukier waniliowy i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać resztę składników, wymieszać wszystko łyżką, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny.
- 3 x 100 ml Whisky
- 3 x 20 ml ciemnego rumu
- 3 x 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 3 x 250 ml mleka 3.2%
- 3 x 80 ml śmietanki 30% UHT
- 3 x 30 g cukru pudru
- 3 x ziarenka z 1/3 laski wanilii
- Przed podaniem wymieszać wszystko, przelać do szklanek, posypać odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
- świeżo tarta gałka muszkatołowa