Jedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też 🙂 Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować.
Jeśli szukacie przepisu na Sałatkę z surowego brokuła polecam również bardzo zdrową i równie pyszną “Sałatkę z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności“.
Sałatka z surowego brokuła – Składniki:
- 1 surowy brokuł
- 50 g – 100 g blanszowanych migdałów posiekanych
- garść żurawiny suszonej
- 1 szalotka
Składniki dressingu:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta cukru
- Sól morska, świeżo mielony pieprz
Sałatka z surowego brokuła – Przygotowanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Z każdej różyczki poodcinać łodygi, aż do samego kwiatu (te najmniejsze łodyżki też). Kwiaty brokuła podzielić na małe kawałki.
Włożyć do miski. Dodać żurawinę, zblanszowane migdały oraz drobno pokrojoną szalotkę.
Przygotować sos:
Jogurt wlać do miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać. Spróbować.
Jeśli będzie potrzeba można dodać jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki).
Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać.
Sałatkę z surowego brokuła podawać jako dodatek do dań obiadowych, np. do “Wolno-pieczonej pieczeni z karkówki” oraz “Ziemniaczków z dymką i korniszonami”.
źródło: Zmodyfikowany przeze mnie przepis na podstawie przepisu z książki “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”.