Pyszna, lekka i zdrowa sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem z dodatkiem sera żółtego. Przyprawiana na ostro papryką chilli. Świetna na śniadanie, lunch lub kolację.
Polecam razem z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką!
Składniki:
(2 porcje)
- 3 łyżki słonecznika
- garść rukoli
- 8 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 papryczki chili lub przyprawa chilli w płatkach
- 1/4 czerwonej papryki
- 65 g żółtego sera
- odrobina białej mozzarelli, startej – do ozdoby
- sól
- pieprz (jeśli nie używamy chilli pod żadną postacią)
- oliwa smakowa (użyłam oliwy z pepperoni)
Przygotowanie:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miski.
Ogórek i pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, paprykę czerwoną i żółty ser w kostkę, a świeżą papryczkę chilli w drobną kosteczkę (jeśli używamy).
Wymieszać wszystko w misce ze słonecznikiem. Posolić i popieprzyć (tylko jeśli nie chcemy używać chilli pod żadną postacią).
Na talerzach ułożyć rukolę. Przełożyć porcję sałatki. Udekorować tartą mozzarellą.
Skropić delikatnie sokiem z cytryny i polać oliwą. Posypać płatkami chilli.
Podawać z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką wieloziarnistą.