Site icon Moja Delicja

Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine i octu z czerwonego wina.

Idealny dodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie “Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem” oraz “Pieczonych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym”. Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin!

Składniki sałatki z rukolą:

(4 porcje)

Przygotowanie sałatki z rukolą:

  1. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej na złoty i lekko brązowy kolor. Przełożyć na talerzyk.
    • 2 łyżki płatków migdałowych
  2. Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, przyprawić solą i pieprzem (po szczypcie). Zamknąć słoiczek i potrząsać nim, aż uzyskamy jednolitą emulsję.
    • 2 łyżki oliwy extra vergine
    • 1 łyżka octu z czerwonego wina
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  3. Umytą i osuszoną mieszankę sałat z rukolą przełożyć do misy, dodać rodzynki i uprażone płatki migdałów. Bezpośrednio przed podaniem polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
    • 140 g mieszanki sałat z rukolą
    • 50 g rodzynek

źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food.

Exit mobile version