Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami polana dressingiem miodowo-musztardowym. Świetna na lunch, do pracy lub szkoły, czy na kolację. Jeśli chcemy zabrać sałatkę na wynos należy dressing zabrać osobno i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Można też dressing wlać na dno dużego słoika, ułożyć wszystkie składniki sałatki, zaczynając od sera feta a kończąc na liściach i wymieszać bezpośrednio przed spożyciem.n
Polecam również inne przepisy na sałatki.
Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami
Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami polana dressingiem miodowo-musztardowym. Przepis na prostą sałatkę z serem feta i prażonymi pestkami dyni.
Składniki:
- 1/2 opakowania mieszanki sałat (u mnie endywia z burakiem)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 80 g sera feta
- 2 łyżki pestek z dyni
- 6-8 szt. winogron bez pestek
- świeże oregano
Składniki dressingu:
- 3 łyżki oleju rzepakowego (lub 2 łyżki oleju + 1 łyżka oliwy)
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 1 mały ząbek czosnku
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować dressing: w kubku lub słoiczku wymieszać olej, ocet, miód, musztardę, małą szczyptę soli (bo feta jest słona), świeżo mielony pieprz. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Odstawić.
- Na suchej nieprzywierającej patelni uprażyć na złoto pestki dyni. Przełożyć na talerz. Ostudzić.
- Na półmisku rozłożyć (lub wrzucić do miski) mieszankę sałat, porozkładać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, winogrona przekrojone na pół oraz kostki sera feta. Sałatkę posypać uprażonymi pestkami dyni, świeżymi listkami oregano.
- Bezpośrednio przed podaniem sałatkę polać dressingiem.
© 2024 Moja Delicja