S

Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem

Dodaj do Ulubionych

Dzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem, a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika. Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać na drugi dzień do pracy, jako śniadanie lub lunch.

Składniki:

(4 porcje)

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa)
  • 1 dojrzały czerwony grejpfrut
  • 1 makrela wędzona
  • 1 łyżka octu winnego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • garść słonecznika łuskanego
  • garść rukoli
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • garść szczypiorku

 

Przygotowanie:

Przygotować papryki:
Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron, aż stanie się czarna.
Od razu zapakować szczelnie w folię aluminiową. Ostudzić.
Włożyć do miski z zimną wodą i przy pomocy nożyka zeskrobać przypaloną skórkę (skórka będzie bardzo łatwo odchodzić). Opłukać. Pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Odstawić na bok.

Przygotować cukinię i bakłażana:
Cukinii i bakłażanowi odkroić końcówki. Przeciąć wzdłuż i raz jeszcze na ćwiartki. Z każdej ćwiartki odkroić nożem części z gniazdem nasiennym.
Przeciąć na pół i przełożyć do pustej miski. Polać 3 łyżkami oleju, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Układać na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i grillować z obydwu stron około 3-5 minut (w zależności od grubości).
Wyłożyć na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym. Przykryć ręcznikiem papierowym. Delikatnie docisnąć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cukinię pokroić w podłużne paski, a bakłażana w większą kostkę.
Przełożyć do miski z pokrojoną papryką.

Przygotować grejpfruta:
Grejpfrutowi odkroić skórkę z góry i dołu. Postawić na desce i nożem odkrajać skórkę wraz z białą błonką, krojąc od góry do dołu.
Następnie z pomiędzy błonek wyciąć każdą cząstkę. Zachować sok wyciśnięty z pozostałości grejpfruta.

Przygotować dressing:
Do słoika wlać sok z grejpfruta, dodać łyżkę octu winnego, 3 łyżki oleju oraz łyżkę posiekanego szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoik i wymieszać wszystkie składniki.
Sosem (niecałym) polać warzywa (papryki, cukinię i bakłażan) i delikatnie wymieszać.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Na każdym talerzu ułożyć rukolę. Na to wyłożyć porcję grillowanych warzyw z papryką. Dodać kilka cząstek grejpfruta. Poukładać kawałki makreli wędzonej (bez skóry i ości). Całość posypać prażonym słonecznikiem oraz szczypiorkiem.
Można podawać z kromką świeżego razowego pieczywa.

źródło: Na podstawie przepisu Pascala z moimi zmianami.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *