Dzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem, a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika. Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem zapakować do pojemnika i zabrać na drugi dzień do pracy, jako śniadanie lub lunch.
Składniki:
(4 porcje)
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa)
- 1 dojrzały czerwony grejpfrut
- 1 makrela wędzona
- 1 łyżka octu winnego
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- garść słonecznika łuskanego
- garść rukoli
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- garść szczypiorku
Przygotowanie:
Przygotować papryki:
Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron, aż stanie się czarna.
Od razu zapakować szczelnie w folię aluminiową. Ostudzić.
Włożyć do miski z zimną wodą i przy pomocy nożyka zeskrobać przypaloną skórkę (skórka będzie bardzo łatwo odchodzić). Opłukać. Pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Odstawić na bok.
Przygotować cukinię i bakłażana:
Cukinii i bakłażanowi odkroić końcówki. Przeciąć wzdłuż i raz jeszcze na ćwiartki. Z każdej ćwiartki odkroić nożem części z gniazdem nasiennym.
Przeciąć na pół i przełożyć do pustej miski. Polać 3 łyżkami oleju, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Układać na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i grillować z obydwu stron około 3-5 minut (w zależności od grubości).
Wyłożyć na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym. Przykryć ręcznikiem papierowym. Delikatnie docisnąć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cukinię pokroić w podłużne paski, a bakłażana w większą kostkę.
Przełożyć do miski z pokrojoną papryką.
Przygotować grejpfruta:
Grejpfrutowi odkroić skórkę z góry i dołu. Postawić na desce i nożem odkrajać skórkę wraz z białą błonką, krojąc od góry do dołu.
Następnie z pomiędzy błonek wyciąć każdą cząstkę. Zachować sok wyciśnięty z pozostałości grejpfruta.
Przygotować dressing:
Do słoika wlać sok z grejpfruta, dodać łyżkę octu winnego, 3 łyżki oleju oraz łyżkę posiekanego szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoik i wymieszać wszystkie składniki.
Sosem (niecałym) polać warzywa (papryki, cukinię i bakłażan) i delikatnie wymieszać.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Na każdym talerzu ułożyć rukolę. Na to wyłożyć porcję grillowanych warzyw z papryką. Dodać kilka cząstek grejpfruta. Poukładać kawałki makreli wędzonej (bez skóry i ości). Całość posypać prażonym słonecznikiem oraz szczypiorkiem.
Można podawać z kromką świeżego razowego pieczywa.
źródło: Na podstawie przepisu Pascala z moimi zmianami.