Back to home
.
Kategoria

Wybrane

  • Liczba przepisów: 10
Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Tradycyjna, polska surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną. Świetna jako dodatek do dań obiadowych. Lubiana przez dzieci. Jeśli nie ma potrzeby, to nie obieram jabłek ze skórki. 
Czytaj przepis
Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie

Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie

Czym jest confit? Confit to stara metoda przygotowywania produktów, pochodząca z kuchni francuskiej, polegająca na długim, powolnym gotowaniu w niskiej temperaturze, aż do kompletnego rozmiękczenia produktu. Kiedyś, kiedy nie było lodówek, głównym celem konfitowania była możliwość długiego przechowywania tak przygotowanej żywności, głównie mięsa. Doznania smakowe były na drugim miejscu. Obecnie metodę konfitowania stosuje się właśnie dla walorów…
Czytaj przepis
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy…
Czytaj przepis
Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności

Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności

Pożywna i bardzo zdrowa Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła, jabłka, żurawiny, orzechów włoskich i pestek dyni z makaronem pełnoziarnistym, polana dressingiem z oleju rydzowego, oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina i miodu. Pyszna, chrupiąca sałatka na śniadanie, lunch lub kolację. Idealna do zabrania do szkoły lub pracy. Nazwałam tę sałatkę “Sałatką piękności” ze…
Czytaj przepis
Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Pyszny i zdrowy, czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Do przygotowania kremu potrzebujemy dojrzałe awokado i dojrzałego, ale nie przejrzałego banana. Jeśli użyjemy banana przemrożonego otrzymamy od razu schłodzony deser o gęstszej i wręcz lodowej konsystencji, a smak bananowy będzie mniej wyczuwalny (niż w przypadku użycia banana świeżego). Czekoladowy krem z awokado możemy podawać…
Czytaj przepis
Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry głównie kojarzą się z pysznym deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem. Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym…
Czytaj przepis
Gofry – najlepszy przepis oraz jak wybrać dobrą gofrownicę

Gofry – najlepszy przepis oraz jak wybrać dobrą gofrownicę

Przepis na domowe gofry pojawił się w moim rodzinnym domu prawie dwie dekady temu. Do tego super gofrownica (de facto nadal dobrze działająca – po tylu latach) i mieliśmy szybki, prosty deser, który był hitem wśród wszystkich gości. Kiedy się wyprowadziłam na swoje, wiedziałam, że gofrownica będzie jednym z ważniejszych sprzętów w jakie muszę się…
Czytaj przepis
Pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Zapiekane piersi z kurczaka z pomidorami i mozzarellą. Piersi z kurczaka nacinamy nożem, w każde nacięcie wkładamy plaster pomidora i plaster mozzarelli. Wszystko skrapiamy oliwą wymieszaną z posiekanymi listkami bazylii. Podajemy z różnymi dodatkami. Ja podałam z mizerią i ziemniaczkami z wody, które polałam sosem, jaki otrzymamy z pieczenia piersi. Prosty i sycący obiad dla…
Czytaj przepis
Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi

Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi

Burgery z cukinii, marchewki, sera Halloumi wzbogacane smakiem ziół, takich jak mięta i świeża kolendra. Podawane z dressingiem na bazie oliwy (u mnie olej rzepakowy), octu ryżowego i cukru (zastąpiłam syropem z agawy) i świeżej papryczki chilli. Takie kotleciki, to kolejne sprawdzone przeze mnie danie samego Gordona Ramsay’a, na którym jak zwykle się nie zawiedliśmy. Placuszki są przepyszne, świetne…
Czytaj przepis
Muffinki cytrynowe – najlepsze

Muffinki cytrynowe – najlepsze

Muffinki cytrynowe to moje najpyszniejsze muffinki, jakie robiłam. The best of the best :) Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie cytrynowe. Robię je z podwójnej porcji, bo są tak pyszne, że na jednej nie można skończyć. Lądują na mojej liście TOP5 z deserami na pierwsze miejsce ex aequo z Tiramisu (tym w wersji…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy