Back to home
.
Kategoria

Wegetariańskie

  • Liczba przepisów: 194
Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

Curry laksa to pikantne curry na bazie mleka kokosowego z makaronem ryżowym. Laksa najczęściej gotowana jest kurczakiem, krewetkami lub rybami. Poniższy przepis to przepis błyskawiczny bez dodatku protein, na gotowym bulionie warzywnym lub drobiowym. Laksa jest daniem pikantnym i bardzo rozgrzewającym. Idealna na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do…
Czytaj przepis
Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem
Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem

Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem

Coś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty. Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka. Polecam wielozbożowe.  Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Deser pięknie się prezentuję, więc mile zaskoczy waszych gości.
Czytaj przepis
Spaghetti z pesto pietruszkowym i parmezanem

Spaghetti z pesto pietruszkowym i parmezanem

Spaghetti z pietruszkowym pesto domowej roboty, posypane parmezanem to kolejna moja propozycja na zdrowy obiad. Jeśli dodatkowo zamienimy zwykły makaron spaghetti na makaron pełnoziarnisty, to jeszcze bardziej na tym zyskamy. Danie jest sycące, pyszne i na dodatek zdrowe! Pietruszka jest bogactwem witamin, m.in. witamin C. Jedna łyżka natki pietruszki to dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na…
Czytaj przepis
Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca

Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca

Pyszne i zdrowe pesto pietruszkowe z uprażonymi orzechami nerkowca. Świetne z makaronem np. Spaghetti lub jako smarowidło do kanapek lub grzanek. Polecam wszystkim tym, dla których zdrowie na talerzu jest bardzo ważne :)
Czytaj przepis
Kasza quinoa z warzywami

Kasza quinoa z warzywami

Kasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate są w żelazo, fosfor, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza quinoa wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwzapalne. Nasiona komosy ryżowej zawierają doskonale zrównoważoną kompozycję wszystkich…
Czytaj przepis
Grzanki z awokado z czarnym sezamem i płatkami chilli

Grzanki z awokado z czarnym sezamem i płatkami chilli

Grzanki z awokado posypane czarnym sezamem i płatkami chilli, to propozycja na coś pysznego, chrupiącego, zdrowego (ze względu na wartościowe awokado) i coś nowego. W wersji dietetycznej można zrobić grzanki bez użycia masła. Polecam na niedzielne śniadanie.
Czytaj przepis
Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany wodorostami Nori

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany wodorostami Nori

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany prażonymi algami Nori wraz z Łososiem w sosie teriyaki tworzą kompletne danie obiadowe, którego autorem jest sam Gordon Ramsay. To właśnie to danie wraz z deserem w postaci zaskakującego Carpaccio z Ananasa było moim pierwszym daniem z kuchni Gordona. Prostota i szybkość wykonania oraz obietnica samego Gordona, iż…
Czytaj przepis
Smoothie z jarmużu, pomarańczy, imbiru i miodu

Smoothie z jarmużu, pomarańczy, imbiru i miodu

Smoothie z jarmużu to bomba witaminowa. A na dodatek PYSZNA (ku zdziwieniu wszystkich próbujących). Składniki użyte do koktajlu, to samo zdrowie! Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, banany, imbir, miód, sok z cytryny i oczywiście król – JARMUŻ. Jarmuż – to zdrowe warzywo, które bardzo rzadko gości w naszej kuchni. Mało osób o nim słyszało, mało…
Czytaj przepis
Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową
Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową

Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową

Carpaccio z Ananasa to wyjątkowo soczysty, zdrowy i łatwy deser owocowy. A na dodatek pięknie się prezentuje! Robi wrażenie wizualne i smakowe! Zaskoczył wszystkich ciekawym smakiem, a to dzięki obecności soli waniliowej. Tak. Tak. Soli :) Zapewne niektórzy z Was słyszeli, iż dodatek soli np. do deseru czekoladowego podkreśla smak czekolady. Tak jest i w…
Czytaj przepis
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym

Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym

Pyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) :) POLECAM każdemu!
Czytaj przepis
Zupa cukiniowa

Zupa cukiniowa

Pyszna, rozgrzewająca zupa z cukinii. Idealna na chłodne dni. Przepis zaczerpnięty z książki “Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień”.
Czytaj przepis
Leczo w słoikach

Leczo w słoikach

Uwielbiam ten okres, kiedy stragany wypełnione są po brzegi świeżymi warzywami i owocami. Gdy jest sezon na paprykę i cukinię, to bardzo często przyrządzam leczo. W zasadzie to najczęściej przyrządzam wegetariańską odmianę lecza (czyli same warzywa bez mięska), więc bardziej pasowałaby nazwa “Gulasz warzywny” lub “Ragoût warzywne” :) Ale już przyzwyczailiśmy się do nazwy “leczo”,…
Czytaj przepis
Krwiste ziemniaki w łupinie Nigelli :)

Krwiste ziemniaki w łupinie Nigelli :)

Uwielbiam Nigellę. Chyba nie ja jedna :) Przepis na “Krwiste ziemniaki” pojawił się w jednym odcinków “Nigella ucztuje” zatytułowanym “Zabawne potrawy”. “Krwiste ziemniaki”, to pieczone ziemniaki nadziewane mozzarellą. Były podawane razem z chrupkim kurczakiem. Bardzo spodobała mi się propozycja takiego obiadu, dlatego już na drugi dzień musiałam takowy przygotować :) Potrawa ta należy do łatwych,…
Czytaj przepis
Krem z cukinii i pieczarek

Krem z cukinii i pieczarek

Uwielbiam cukinię. Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na blogu cuda.wianki, to wiedziałam, że krem z cukinii szybko pojawi się na naszym stole. Krem wyszedł pyszny. Nawet mojemu M. bardzo smakował :)
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy