Back to home
Kategoria

Uroczystości

  • Liczba przepisów: 33
Sernik waniliowy – bez glutenu

Sernik waniliowy – bez glutenu

Przepyszny sernik waniliowy bez glutenu, bez spodu z prawdziwą laską wanilii i domowym ekstraktem waniliowym. Z polewą na bazie kwaśnej śmietany i syropu klonowego. Szybki w przygotowaniu, ale gotowy do zjedzenia po schłodzeniu w lodówce. Idealny na imprezy, kiedy potrzebujemy przygotować deser wcześniej (sernik najlepiej piec wieczorem i podawać dopiero na drugi dzień). Pamiętać należy,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 kwietnia 2018
Likier kawowy – Domowa kawówka

Likier kawowy – Domowa kawówka

Przepis na ten domowy likier kawowy wyprosiłam od mojej koleżanki z pracy (pozdrawiam Aniu :)). Pomimo tego, że kawoszem nie jestem i nigdy smakiem kawy się nie zachwycałam, ten likier bardzo mi posmakował (zresztą nie tylko mi, o czym później…). Pamiętam, że nawet nie miałam ochoty na jego spróbowanie, kiedy na wspólnym wyjeździe koleżanka nim…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 19 grudnia 2017
Ciasto szachownica – ciasto waniliowo-kakaowe – bez miksera

Ciasto szachownica – ciasto waniliowo-kakaowe – bez miksera

Moje dziecko po powrocie z przedszkola przyleciało do mnie i mówi: – “Mamusiu, we wtorek mamy Mikołajki na szachach, upieczesz mi jakieś ciasto? Bo każdy musi coś przynieść.” Moja córcia chodzi bowiem na zajęcia z szachów do klubu szachowego. Zgodziłam się i pierwsze co przyszło mi do głowy, to upieczenia ciasta, które po przekrojeniu będzie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 19 grudnia 2017
Rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 24 października 2017
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik

Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik

Torty piekę na każde urodziny swoje i moich najbliższych. Niestety nigdy nie ma okazji i czasu na zrobienie zdjęć, nadających się na blog, stąd brak na Mojej Delicji przepisów na torty. Czas to w końcu zmienić :) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na “Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami” w wersji mini, czyli tort…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 września 2017
Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera. Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu. Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 26 września 2017
Czekoladowa babka wielkanocna

Czekoladowa babka wielkanocna

Czekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do kupienia w markecie “w kropki” w niskiej cenie). Babka w konsystencji lekko piaskowa, idealna do kawki :)
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 kwietnia 2017
Babka marmurkowa (babka łaciata) – mała

Babka marmurkowa (babka łaciata) – mała

Mięciutka, wilgotna “Babka marmurkowa”, znana również pod nazwą “Babka łaciata”. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest kakao. Całość oblana polewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Babka świetna na “małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. Jak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 lutego 2017
Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą

Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą

Nasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). Ponieważ po ostatnim pieczeniu wieńca zostały mi drożdże postanowiłam upiec chałkę, a że pod choinką znalazł się słoiczek nutelli, stwierdziłam, że wykorzystam go od razu i zamiast chałki zrobię kolejny wieniec, tym…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 7 stycznia 2017
Drink z szampana i granatu + wersja bezalkoholowa

Drink z szampana i granatu + wersja bezalkoholowa

Prosty drink sylwestrowy składający się ze schłodzonego szampana oraz soku z granatu. Gałązki rozmarynu nie są obowiązkowe, ale uroczą wyglądają i przyjemnie pachną. Drink możecie zaserwować również w wersji bezalkoholowej. W tym celu zamieńcie szampan na schłodzoną wodę gazowaną. Drink z szampana i granatu sprawdzi się nie tylko w Sylwestra. Polecam go na wszelkie inne uroczystości,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 grudnia 2016
Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkiem

Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkiem

Nie macie pomysłu na szybkie dania sylwestrowe? Spodziewacie się gości i chcielibyście podać szybkie przekąski? Idealnie sprawdzą się Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkami karmelizowanymi octem balsamicznym. Pomidorki oraz pesto można przygotwać wcześniej (np. rano) a kanapeczki złożyć i upiec, gdy już goście się pojawią. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 grudnia 2016
Koktajl alkoholowy z likierem kawowym i śmietanką White Russian – Biały Rosjanin

Koktajl alkoholowy z likierem kawowym i śmietanką White Russian – Biały Rosjanin

Koktajl alkoholowy z wódką i czarnym likierem kawowym (polecam domowy likier kawowy) ze śmietanką podawany w szerokiej szklance z lodem to popularny drink o nazwie White Russian (Biały Rosjanin). Bez śmietanki otrzymamy drink o nazwie Black Russian (Czarny Rosjanin). 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 grudnia 2016
Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa

Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa

Domowy likier kawowy bez nabiału (bez mleka czy śmietanki). Inspiracją do jego stworzenia był popularny meksykański słodki likier kawowy o nazwie Kahlua. Likier kawowy możemy pić samodzielnie lub wykorzystywać w drinkach. Najpopularniejszy to Czarny Rosjanin (Black Russian) – drink składający się z wódki i likieru kawowego, podawany w szklance z lodem. Jeśli dodamy do niego śmietankę…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 grudnia 2016
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec

Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec

Nie przepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit :) To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 grudnia 2016
Świąteczny drink z whisky i rumem

Świąteczny drink z whisky i rumem

Nie lubię whisky, ale od tego drinka nie umiałam się oderwać :) Może dlatego, że bardzo przypomina mi mojego ulubionego Baileys’a :) Świąteczny drink na bazie mleka i słodkiej śmietanki, aromatyzowany wanilią, z whisky i ciemnym rumem. Obowiązkowo oprószony odrobiną świeżo tartej gałki muszkatołowej. Drink najlepszy jest po lekkim zmrożeniu, dlatego przed podaniem mrozi się…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 19 grudnia 2016
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Prowadzę bloga wg zasady: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam nonstop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij