Back to home
.
Kategoria

Walentynki

Liczba przepisów: 54
Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Pyszny i zdrowy, czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Do przygotowania kremu potrzebujemy dojrzałe awokado i dojrzałego, ale nie przejrzałego banana. Jeśli użyjemy banana przemrożonego otrzymamy od razu schłodzony deser o gęstszej i wręcz lodowej konsystencji, a smak bananowy będzie mniej wyczuwalny (niż w przypadku użycia banana świeżego). Czekoladowy krem z awokado możemy podawać…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 stycznia 2019
Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies

Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies

Najlepsze Brownie na świecie, czyli “World’s Best Brownies” wg samego Gordona Ramsay’a. Przepis, o dokładnie takiej nazwie, pochodzi z jednej z książek Gordona “Bread Street Kitchen”. Brownie jest chrupiące z wierzchu, wilgotne i zbite w środku oraz obłędnie czekoladowe, dlatego ważna jest jakość używanych czekolad. Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga używania…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 września 2018
Kawowa Panna Cotta

Kawowa Panna Cotta

Pyszna i bardzo delikatna “Kawowa Panna Cotta“. Deser ten najczęściej przygotowuje się na tłustej śmietance 36% (haevy cream) lub nawet 42% (double cream). Ja, ponieważ nie miałam takiej, użyłam w połowie śmietanki 30% a w drugiej połowie skondensowanego, niesłodzonego mleka w kartoniku, jakie zostało mi po robieniu “Domowej Kawówki – czyli likieru kawowego“. Taka wersja…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 września 2018
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką. Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym i kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 24 czerwca 2018
Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami

Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami

Tort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko parę minut (należy tylko wymieszać wszystkie składniki razem). Następnie ciasto należy upiec, a kiedy przestygnie, przełożyć dżemem jagodowym i bitą śmietaną. Ponieważ…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 maja 2018
Sernik waniliowy – bez glutenu

Sernik waniliowy – bez glutenu

Przepyszny sernik waniliowy bez glutenu, bez spodu z prawdziwą laską wanilii i domowym ekstraktem waniliowym. Z polewą na bazie kwaśnej śmietany i syropu klonowego. Szybki w przygotowaniu, ale gotowy do zjedzenia po schłodzeniu w lodówce. Idealny na imprezy, kiedy potrzebujemy przygotować deser wcześniej (sernik najlepiej piec wieczorem i podawać dopiero na drugi dzień). Pamiętać należy,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 kwietnia 2018
Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Jeśli przypadło Wam do gustu Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera, którego przepis podawałam jakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera. Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników czy deserów. Przekładam nim moje szybkie ciasto cytrynowe, a całość…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 listopada 2017
Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera. Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu. Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 26 września 2017
Czekoladowe ciasto kokosowe z malinami bez miksera

Czekoladowe ciasto kokosowe z malinami bez miksera

Czekoladowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosem i malinami (użyłam mrożonych) oblane czekoladową polewą z czekolady mlecznej i dżemu malinowego, to moje kolejne szybkie ciasto BEZ MIKSERA. Przepyszne połączenie czekolady i malin, wykończone polewą z nutą malinową. Tworząc takie ciasta, zaczynam się zastanawiać po co mam wracać do ciast ucieranych, długo miksowanych, na które w ogóle…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 12 lipca 2017
Zdrowe muffinki na mące kokosowej – bez cukru, bez glutenu

Zdrowe muffinki na mące kokosowej – bez cukru, bez glutenu

Jeśli preferujecie zdrową kuchnię bez glutenu, pozbawioną rafinowanego cukru, a jednocześnie cenicie prostotę i szybkość przygotowania, to ten przepis stworzyłam specjalnie dla Was. Zdrowe muffiny na mące kokosowej przygotujecie w parę minut i to bez użycia miksera. Muffinki są bardzo delikatne, mięciutkie i lekkie. Idealnie komponują się z chmurką bitej śmietany i świeżymi borówkami. Polecam!
Czytaj przepis
Autor: Ania, 23 maja 2017
Muffinki cytrynowe – najlepsze – wersja bez miksera

Muffinki cytrynowe – najlepsze – wersja bez miksera

Kiedy w końcu opracowałam przepis na najlepsze Muffinki cytrynowe, który zamieszczałam parę dni temu na blogu, nie osiadłam na laurach :) Wręcz przeciwnie, postanowiłam zrobić wersję Muffinek cytrynowych dla tych wszystkich pracusiów, którzy nigdy nie mają czasu. Dla tych, którzy wolą wypieki szybkie i proste w przygotowaniu, bez użycia miksera i bez czekania, aż składniki…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 9 maja 2017
Zdrowa pizza orkiszowa z mozzarellą

Zdrowa pizza orkiszowa z mozzarellą

Zdrowa pizza z mąki orkiszowej z mozzarellą, pomidorami i rukolą, na domowym sosie pomidorowym to nasza ulubiona pizza fit, którą często robimy i nie mamy wyrzutów sumienia po jej zjedzeniu. Nasza córeczka tak bardzo ją polubiła, że często prosi o jej przygotowanie. Przepis na tę pizzę pochodzi z książki “Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem”…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 2 maja 2017
Deser z czerstwych muffinek z jagodami

Deser z czerstwych muffinek z jagodami

Deser z czerstwych muffinek z jagodami to banalnie prosty i mega szybki deser. Jest moim sposobem na wykorzystanie babeczek, które straciły już swoją świeżość i nie mają chętnych do konsumpcji. Zamiast muffinek możecie wykorzystać kawałki starszego ciasta. Ja w swoim deserze użyłam muffinek z borówkami, które przygotowuje się bez użycia miksera.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 1 maja 2017
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony “Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem“.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 kwietnia 2017
Zdrowy deser z jogurtem, mrożonymi jagodami i granolą

Zdrowy deser z jogurtem, mrożonymi jagodami i granolą

Od kiedy odkryłam jakiś czas temu granolę robioną na patelni – czyli domowe Musli Crunchy bardzo często jej używam. Jest błyskawiczna do przygotowania, chrupiąca, słodka i zdrowa. Uwielbiam ją z mlekiem sojowym lub z jogurtem naturalnym. Świetna jest również jako posypka do wszelkich deserów, koktajli czy lodów, i to właśnie w tej postaci użyłam ją do przygotowania…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 8 kwietnia 2017
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij