Back to home
.
Kategoria

Boże Narodzenie

Liczba przepisów: 64
Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa

Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa

Domowy likier kawowy bez nabiału (bez mleka czy śmietanki). Inspiracją do jego stworzenia był popularny meksykański słodki likier kawowy o nazwie Kahlua. Likier kawowy możemy pić samodzielnie lub wykorzystywać w drinkach. Najpopularniejszy to Czarny Rosjanin (Black Russian) – drink składający się z wódki i likieru kawowego, podawany w szklance z lodem. Jeśli dodamy do niego śmietankę…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 grudnia 2016
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec

Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec

Nie przepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit :) To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 grudnia 2016
Świąteczny drink z whisky i rumem

Świąteczny drink z whisky i rumem

Nie lubię whisky, ale od tego drinka nie umiałam się oderwać :) Może dlatego, że bardzo przypomina mi mojego ulubionego Baileys’a :) Świąteczny drink na bazie mleka i słodkiej śmietanki, aromatyzowany wanilią, z whisky i ciemnym rumem. Obowiązkowo oprószony odrobiną świeżo tartej gałki muszkatołowej. Drink najlepszy jest po lekkim zmrożeniu, dlatego przed podaniem mrozi się…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 19 grudnia 2016
Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi

Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi

Po ogromnym sukcesie “Wigilijnego wieńca bezowego“, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do niego świąteczne owoce leśne w żelu (o tej porze używam mrożonych), które zagotowuje w naparze herbacianym właśnie z owoców leśnych. Dzięki temu w sposób naturalny wzmacniam smak samych owoców. Owoce aromatyzuję ciemnym rumem, cynamonem…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 grudnia 2016
Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut)

Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut)

Miała być dzisiaj zupa pomidorowa z ryżem (a w zasadzie to z kaszą jaglaną, ale się skończyła :) ) Wstawiłam zatem ryż i kiedy sięgnęłam do lodówki po zupę, okazało się że ktoś ją dzień wcześniej skonsumował i się do tego nie przyznał ;) Stwierdziłam, że zrobię w takim razie szybki obiad na słodko (oczywiście bez…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 15 grudnia 2016
Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny)

Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny)

Święta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny), czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 8 grudnia 2016
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami

Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami

Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków. Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 grudnia 2016
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu

Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu

Gotując ostatnio bulion warzywny z dodatkiem pieczarek wg tego przepisu, otrzymałam bardzo esencjonalne warzywa (dla przypomnienia bulion gotowany jest z warzyw odpowiednio pociętych, dzięki temu wydobywamy maksimum smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety. Warzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 1 grudnia 2016
Proste ciasto kakaowe bez jajek

Proste ciasto kakaowe bez jajek

Czy miewacie takie dni, kiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni. Chodziło za mną coś słodkiego, coś czekoladowego… ale na samą myśl o ucieraniu, miksowaniu, dosypywaniu, odmierzaniu nie chciało mi się nawet wchodzić do kuchni. Jesienno-zimowa aura i brak słońca dodatkowo nie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 listopada 2016
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy

Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy

U nas w rodzinie, na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się “sernik królewski” lub “warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto czekoladowe (kakaowe) ścierane na tarce o grubych oczkach. Serniki takie są znane chyba każdemu pokoleniu, gdyż często pojawiały się na stołach (i wciąż pojawiają) z okazji różnych uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta). Chyba…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 20 kwietnia 2016
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem
Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem

Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem

Przepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego. Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 5 marca 2016
Murzynek – duża blacha
Murzynek – duża blacha

Murzynek – duża blacha

Murzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za krótko będzie bardziej zbity z widoczną linią zakalca (ale za to będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 lutego 2016
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki

Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki

Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 7 lutego 2016
Melting Moments – rozpływające się w ustach kruche ciasteczka maślane
Melting Moments – rozpływające się w ustach kruche ciasteczka maślane

Melting Moments – rozpływające się w ustach kruche ciasteczka maślane

“Melting Moments” to tłumacząc na polski “Rozpływające się chwile” i nie dziwię się, że te obłędnie kruche, waniliowe ciasteczka mają taką nazwę. Po prostu rozpływają się w ustach… “Melting Moments”, znane również jako “Ciasteczka kukurydziane” wręcz roztapiają się na języku :) W tradycyjnym przepisie robi się z nich markizy, czyli łączy dwa ciasteczka kremem lub…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 23 stycznia 2016
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam w domu tylko 2 dojrzałe banany zrobiłam wersję na mniejszą formę. Dodatkowo dorzuciłam świeżą żurawinę, która akurat pozostała po świętach. Możecie ją pominąć, jeśli jej nie macie. Gdybyście chcieli…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 grudnia 2015
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij