Back to home
.
Kategoria

Święta

  • Liczba przepisów: 298
Shake czekoladowy – zdrowy, wegański i bez cukru

Shake czekoladowy – zdrowy, wegański i bez cukru

Pyszny shake czekoladowy – koktajl czekoladowy z mrożonego dojrzałego banana, świeżych daktyli, masła orzechowego i mleka roślinnego. Słodki, a bez cukru. Obłędnie czekoladowy, ale zdrowy i wegański. Idealny na śniadanie, drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Jeśli nie macie mrożonych bananów i nie chcecie czekać, aż się zmrożą – użyjcie takich w temperaturze pokojowej. Też będzie…
Czytaj przepis
Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera – Tort szpinakowy z wegańską bitą śmietaną

Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera – Tort szpinakowy z wegańską bitą śmietaną

Ciasto Leśny Mech, czyli Ciasto szpinakowe (lub jak kto woli – Ciasto ze szpinakiem) stało się popularne kilka lat temu. Pierwszy przepis jaki próbowałam, dostałam od Sąsiadki (wycięty z jakiejś gazety). Ciasto na zdjęciach wyglądało super, ale smak, składniki i sposób przygotowania nie do końca mi odpowiadały. Zaczęłam więc kilka lat temu opracowywać swój przepis…
Czytaj przepis
Wielkanocne muffiny bananowe z kokosem i daktylami

Wielkanocne muffiny bananowe z kokosem i daktylami

Proste i szybkie wielkanocne muffiny bananowe z kokosem i daktylami, udekorowane bitą śmietaną i kolorowymi jajeczkami. Ciasto na muffinki jest bez białego cukru. Zamiast niego jest miód i słodycz pochodząca z dojrzałych bananów. Muffinki przygotowane wg mojej ulubionej metody bez miksera. Bitą śmietaną dekorujemy bezpośrednio przed podaniem. 
Czytaj przepis
Mini bezy z Lemon Curd (Mini pavlova, wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym)

Mini bezy z Lemon Curd (Mini pavlova, wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym)

Mini bezy z Lemon Curd, czyli wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym. Pięknie będą się prezentować na wielkanocnym stole. Polecam udekorować świeżą miętą oraz kolorowymi jajeczkami. Krem cytrynowy najlepiej wykładać bezpośrednio przed podaniem. Po inne przepisy na bezy zapraszam tutaj. Przepisy na Wielkanoc tutaj.
Czytaj przepis
Mini bezy (mini pavlova, gniazdka wielkanocne, wielkanocne bezy)

Mini bezy (mini pavlova, gniazdka wielkanocne, wielkanocne bezy)

Mini bezy czyli mini pavlova w kształcie gniazd wielkanocnych. Z podanego przepisu u mnie wychodzi 7 gniazdek na jednej blaszce i 3 “biedne” na drugiej. Ponieważ bezę najbardziej lubię piec bez termoobiegu, tylko grzałka góra-dół, to blachę z głównymi bezami wkładam na środkową półkę, a blachę z resztkami tuż pod nią. Resztki przeznaczam “na straty”…
Czytaj przepis
Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie

Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie

Czym jest confit? Confit to stara metoda przygotowywania produktów, pochodząca z kuchni francuskiej, polegająca na długim, powolnym gotowaniu w niskiej temperaturze, aż do kompletnego rozmiękczenia produktu. Kiedyś, kiedy nie było lodówek, głównym celem konfitowania była możliwość długiego przechowywania tak przygotowanej żywności, głównie mięsa. Doznania smakowe były na drugim miejscu. Obecnie metodę konfitowania stosuje się właśnie dla walorów…
Czytaj przepis
Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Pyszny i zdrowy, czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Do przygotowania kremu potrzebujemy dojrzałe awokado i dojrzałego, ale nie przejrzałego banana. Jeśli użyjemy banana przemrożonego otrzymamy od razu schłodzony deser o gęstszej i wręcz lodowej konsystencji, a smak bananowy będzie mniej wyczuwalny (niż w przypadku użycia banana świeżego). Czekoladowy krem z awokado możemy podawać…
Czytaj przepis
Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry głównie kojarzą się z pysznym deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem. Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym…
Czytaj przepis
Gofry – najlepszy przepis oraz jak wybrać dobrą gofrownicę

Gofry – najlepszy przepis oraz jak wybrać dobrą gofrownicę

Przepis na domowe gofry pojawił się w moim rodzinnym domu prawie dwie dekady temu. Do tego super gofrownica (de facto nadal dobrze działająca – po tylu latach) i mieliśmy szybki, prosty deser, który był hitem wśród wszystkich gości. Kiedy się wyprowadziłam na swoje, wiedziałam, że gofrownica będzie jednym z ważniejszych sprzętów w jakie muszę się…
Czytaj przepis
Świąteczne lody z brownie piernikowym

Świąteczne lody z brownie piernikowym

Świąteczne lody z brownie piernikowym zrobione tylko z dwóch składników: z lodów waniliowych i czekoladowego brownie piernikowego z żurawiną. Banalne w przygotowaniu. Wystarczy tylko wymieszać gotowe lody waniliowe z upieczonym i pokruszonym ciastem brownie, przełożyć do foremki i wstawić do zamrażalnika. 
Czytaj przepis
Brownie piernikowe z żurawiną

Brownie piernikowe z żurawiną

Pyszne, delikatnie świąteczne “Brownie piernikowe z żurawiną“. Chrupiące na wierzchu, mokre i ciągnące w środku. Dodatek przyprawy do piernika i suszonej żurawiny sprawia, że brownie w takiej formie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Rodzaj czekolady, jaki użyjecie do Brownie jest kluczowy. Użycie czekolady gorzkiej o ok. 70% zawartości kakao, sprawi, że brownie będzie mocno…
Czytaj przepis
Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami – duża blacha

Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami – duża blacha

Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę. Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi w wódce rodzynkami. Przepyszne ciasto z charakterem. Taki tort czekoladowy, ale przygotowany na dużą blachę. Idealny na wszelkie imprezy, dla dużej liczby gości. U nas królował na imprezie urodzinowej….
Czytaj przepis
Beziki

Beziki

Proste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik bezowy – idealny na jedną porcję. Odchodzi wówczas problem z kruszącą się bezą podczas krojenia kawałków w dużym torcie bezowym. Beziki najlepiej formować przy pomocy rękawa cukierniczego dobrej jakości….
Czytaj przepis
Szczawiowa

Szczawiowa

Będąc na straganie rzuciły mi się w oczy przepiękne pęczki świeżego szczawiu. Nie mogłam im się oprzeć, więc kupiłam aż dwa. Po powrocie do domu stwierdziłam, że ugotuję wielki gar Zupy Szczawiowej, czyli zrobię od razu podwójną porcję i zapakuję część zupy w słoiki. Miały być na obiad w kolejnym tygodniu, ale zupa wyszła tak…
Czytaj przepis
Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies

Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies

Najlepsze Brownie na świecie, czyli “World’s Best Brownies” wg samego Gordona Ramsay’a. Przepis, o dokładnie takiej nazwie, pochodzi z jednej z książek Gordona “Bread Street Kitchen”. Brownie jest chrupiące z wierzchu, wilgotne i zbite w środku oraz obłędnie czekoladowe, dlatego ważna jest jakość używanych czekolad. Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga używania…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy