Back to home
.
Kategoria

Sposób na resztki

  • Liczba przepisów: 11
Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar

Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar

Miałam ochotę na grzanki… Ale nie takie zwykłe z opiekacza. Grzanki, których nie jadłam “całe wieki”. Moczone w jajku z mlekiem i smażone na masełku. Takie z szynką i serem… Niestety szynka u nas rzadko gości w lodówce, ale był łosoś. Łosoś wędzony. Od razu wpadłam na pomysł, że zrobię grzanki “nowe”, nietypowe… z łososiem…
Czytaj przepis
Konfitura ze śliwek z bananami bez cukru, czyli mój sposób na kwaśne śliwki na wakacjach

Konfitura ze śliwek z bananami bez cukru, czyli mój sposób na kwaśne śliwki na wakacjach

Byliśmy na wakacjach, nad polskim morzem. Piękny ośrodek wczasowy pośrodku sosnowego lasu w małej, nadmorskiej miejscowości. Mieszkaliśmy w kawalerce z aneksem kuchennym. Wyżywienie mieliśmy we własnym zakresie. Pewnego dnia kupiliśmy śliwki. Dobre, ale mało słodkie. Wręcz kwaśne. Każdy z nas po zjedzeniu jednej nie miał już ochoty na kolejną. Postanowiłam, że je podgotuję, osłodzę miodem…
Czytaj przepis
Kanapka ze Skyrem, miodem i jagodami

Kanapka ze Skyrem, miodem i jagodami

Prosty, szybki, zdrowy, smaczny pomysł na śniadaniowe kanapki na słodko. Kanapka z chleba razowego ze Skyrem (czyli serkiem naturalnym pochodzenia islandzkiego), z miodem i garścią świeżych jagód, które zaliczamy do grupy superfoods. O Skyrze pełnym białka i naturalnie zerowej ilości tłuszczu pisałam już tutaj. Ja do kanapek dodaje świeże masło, które wzbogaca kanapki w smak,…
Czytaj przepis
Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem

Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem

Jeśli przygotowywaliście “Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce” i zostały Wam porcje szparagów owinięte szynką, możecie je wykorzystać do nowego dania, jakim jest “Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem“. W przypadku tego dania nie trzeba przyrządzać jajka w koszulce (choć jeśli macie, można je użyć). Jajko wbijane jest bowiem w środek tortilli, gdzie przed…
Czytaj przepis
Tortilla z łososiem, awokado i czerwoną papryką

Tortilla z łososiem, awokado i czerwoną papryką

Tortilla z łososiem, awokado i czerwoną papryką to mój sposób na szybki lunch, brunch, lekki obiad czy kolację. Jest to również mój sposób na pozostałości upieczonego lub usmażonego dnia poprzedniego łososia, którego należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej (nie podgrzewamy go bowiem na drugi dzień). Podgrzane na odrobinie masła klarowanego tortille smarujemy…
Czytaj przepis
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką

Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną…
Czytaj przepis
Zielony koktajl z gruszką

Zielony koktajl z gruszką

Zielony koktajl z gruszką, bananem, sokiem z pomarańczy, szpinakiem i jarmużem to mój pomysł na resztki w kuchni. Została mi bowiem odrobina jarmużu i szpinaku, a przejrzały banan z gruszką już od kilku dni wołały “zjedz mnie w końcu” :) Do tego dwie pomarańcze, które straciły już na jędrności, a ich mało apetyczny wygląd nie…
Czytaj przepis
Deser z czerstwych muffinek z jagodami

Deser z czerstwych muffinek z jagodami

Deser z czerstwych muffinek z jagodami to banalnie prosty i mega szybki deser. Jest moim sposobem na wykorzystanie babeczek, które straciły już swoją świeżość i nie mają chętnych do konsumpcji. Zamiast muffinek możecie wykorzystać kawałki starszego ciasta. Ja w swoim deserze użyłam muffinek z borówkami, które przygotowuje się bez użycia miksera.
Czytaj przepis
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu

Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu

Gotując ostatnio bulion warzywny z dodatkiem pieczarek wg tego przepisu, otrzymałam bardzo esencjonalne warzywa (dla przypomnienia bulion gotowany jest z warzyw odpowiednio pociętych, dzięki temu wydobywamy maksimum smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety. Warzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do…
Czytaj przepis
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu

Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu

W ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i tak powstała dzisiejsza Tarta z burakami. Sekretem tej tarty są ugotowane buraki z barszczu, ale nie wyciągnięte przed doprawieniem (często bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a…
Czytaj przepis
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe

Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe

Uwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam :) Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy