Back to home
.
Kategoria

Sałatki i surówki

  • Liczba przepisów: 42
Sałatka z surowego jarmużu

Sałatka z surowego jarmużu

Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym,  to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde liście, ale można je zmiękczyć kwasem cytrynowym. W tym celu listki jarmużu pozbawione łodyg polewa się sokiem z cytryny z odrobiną oleju, a następnie ugniata i masuje. Sałatkę z surowego…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 marca 2017
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką

Pożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 września 2016
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami

Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami

Sałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 sierpnia 2016
Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Pamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam :) W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 czerwca 2016
Młode ziemniaczki z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem, czyli śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Młode ziemniaczki z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem, czyli śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Młode ziemniaczki są przepyszne. Najczęściej jemy je ze świeżym koperkiem, jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. Jeśli jednak chcielibyście spróbować czegoś nowego, proponuję Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną, czyli młode ziemniaczki z suszonymi pomidorkami, bazylią i parmezanem. Takie ziemniaczki smakują wybornie same w sobie, ale polecam je spróbować w towarzystwie “Pieczonych szparagów z pomidorkami koktajlowymi i fetą” i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 czerwca 2016
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi
Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi

Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi

Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine i octu z czerwonego wina. Idealny dodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie “Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem” oraz “Pieczonych szparagów i pomidorków koktajlowych z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 czerwca 2016
Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami
Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami

Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami

Lato, słońce, wakacje za pasem… Nic tak nie ochładza, jak owoce tropikalne. A jeśli przygotujemy z nich przepyszną sałatkę z naturalnym sokiem, schłodzimy ją w lodówce, to otrzymamy odświeżający, zdrowy, letni deser. Sałatkę można wcinać samą, ale świetnie też się komponuje z jogurtem naturalnym i chrupiącym musli lub dmuchanym orkiszem. Jeśli przygotujecie ją wieczorem, rano…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 czerwca 2016
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem
Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem

Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem

Koper włoski (fenkuł) jeszcze do niedawna znałam tylko w postaci nasion i parzonych z nich herbatek. Na kupno i spróbowanie bulwy z fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 kwietnia 2016
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami

Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego płynące żółtko – coś pysznego :) Smaki bardzo trafione. Polecam!
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 kwietnia 2016
Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, makaronem pomidorowym, oliwkami
Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, makaronem pomidorowym, oliwkami

Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, makaronem pomidorowym, oliwkami

Sałatki z makaronem dość rzadko pojawiają się na naszym stole. Raczej gustujemy w samych sałatkach warzywnych lub z dodatkiem protein. Do dzisiejszej sałatki z tuńczykiem też długo się przymierzałam. Gdyby nie kończące się terminy ważności zakupionych wcześniej produktów do niej, pewnie dalej by czekała na zrobienie :) A to wielka szkoda! Sałatka okazała się tak…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 kwietnia 2016
Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem

Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem z prażoną posypką i miodowym winegretem

Banalnie prosta i szybka do przygotowania sałatka, która gości na naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu, którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 20 lutego 2016
Sałatka z roszponki i zielonego jabłka

Sałatka z roszponki i zielonego jabłka

Prosta, pyszna i błyskawiczna sałatka z roszponki i zielonego jabłka z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje się z delikatną w smaku roszponką. Sałatka świetna jako dodatek do dań z ryb i owoców morza (np. przegrzebków). Sałatkę z roszponki i zielonego jabłka podałam do “Soczystej dorady, pieczonej…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 listopada 2015
Sałatka na ciepło z makaronu orzo
Sałatka na ciepło z makaronu orzo

Sałatka na ciepło z makaronu orzo

Za każdym razem, gdy próbuję nowych dań nie mogę wyjść z podziwu, ileż to na świecie jest pysznych smaków, których jeszcze nie skosztowaliśmy. Taka jest właśnie ta “Sałatka na ciepło z makaronu orzo” (orzo to makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum), którą podałam jako dodatek do soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej (przepis tutaj). …
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 listopada 2015
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych

Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych

Posiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie gościłyby na naszym stole. A byłaby to wielka szkoda! Dlatego jeśli w Waszej kuchni panuje monotonia, to czas to zmienić! Próbujcie nowych smaków, przygotowujcie nowe potrawy. Większość z nich…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 1 maja 2015
Sałatka wiosenna
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Chrupiąca, lekka, zdrowa, sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami i białym serem typu włoskiego. Moja propozycja na lekką kolacje lub drugie śniadanie do pracy. Sałatka jest bardzo kolorowa, więc będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu (polecam wówczas najpierw na dno miski wlać dressing, na niego delikatnie ułożyć warstwę sałaty, posypać rzodkiewką, ogórkiem, kiełkami i serem –…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 marca 2015
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij