Back to home
.
Kategoria

Wędzone ryby

  • Liczba przepisów: 4
Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry głównie kojarzą się z pysznym deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem. Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym…
Czytaj przepis
Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar

Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar

Miałam ochotę na grzanki… Ale nie takie zwykłe z opiekacza. Grzanki, których nie jadłam “całe wieki”. Moczone w jajku z mlekiem i smażone na masełku. Takie z szynką i serem… Niestety szynka u nas rzadko gości w lodówce, ale był łosoś. Łosoś wędzony. Od razu wpadłam na pomysł, że zrobię grzanki “nowe”, nietypowe… z łososiem…
Czytaj przepis
Burgery z wędzoną rybą i soczewicą

Burgery z wędzoną rybą i soczewicą

Przygotowane przeze mnie ostatnio “Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie…
Czytaj przepis
Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą

Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą

Wracając z wakacji nad polskim morzem przywieźliśmy świeżo wędzone ryby: wędzonego łososia bałtyckiego oraz wędzone śledzie. Wędzonego łososia wykorzystałam w naszej ulubionej paście rybnej do chleba (Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym), a na wędzone śledzie nie miałam pomysłu. Oczywiście wędzone ryby są pyszne same w sobie, ale koniecznie chciałam zrobić jakieś danie z…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy