Back to home
.
Kategoria

Proste i łatwe

  • Liczba przepisów: 224
Wegetariański gulasz z makaronem

Wegetariański gulasz z makaronem

Wegetariański gulasz z makaronem, czyli warzywny sos z pomidorów, papryki i cukinii to zdrowy obiad bez mięsa wzbogacony białkiem ze strączków. Idealny w sezonie na pyszne, dojrzałe pomidory i słodką czerwoną paprykę. Pomijając parmezan otrzymacie danie wegańskie. Po inne przepisy na obiady bez mięsa zapraszam tutaj. Po przepisy na Gulasze warzywne tutaj, a przepisy z…
Czytaj przepis
Koktajl z burakiem, bananem i imbirem – bez cukru i nabiału

Koktajl z burakiem, bananem i imbirem – bez cukru i nabiału

Pyszny, pożywny “Koktajl z burakiem, bananem i imbirem” na mleku roślinnym z delikatnymi i słodkawymi orzechami nerkowca. Idealny na drugie śniadanie. Sprawdzi się również na podwieczorek. Koktajl przygotowany jest z surowego buraka i dojrzałego banana, które miksujemy z moim ulubionym mlekiem migdałowym. Smoothie jest bez cukru (słodyczy nadaje dojrzały banan) oraz bez nabiału. Burak ma…
Czytaj przepis
Kurczak pieczony na płasko z papryką i harissą

Kurczak pieczony na płasko z papryką i harissą

Kurczak wysmarowany pikantną pastą Harissa, pieczony na różno-kolorowej papryce i czerwonej cebuli. Dzięki rozcięciu kurczaka wzdłuż kręgosłupa i rozpłaszczeniu, kurczak piecze się równo i prawie dwukrotnie krócej, niż w przypadku pieczenia w całości. Przepis z książki Jamiego Olivera “5 składników. Gotuj szybko i łatwo.”
Czytaj przepis
Lody bananowe z malinami – domowe lody z szybkiem dżemem z malinami, chia, tymiankiem – bez cukru

Lody bananowe z malinami – domowe lody z szybkiem dżemem z malinami, chia, tymiankiem – bez cukru

Pyszne i zdrowe, domowe lody bananowe z malinowym dżemem z nasionami chia i tymiankiem cytrynowym bez dodatku białego cukru. Dżem przygotowujemy bez gotowania czy miksowania. Dojrzałe maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z chia, syropem z agawy (można zastąpić naturalnym miodem o neutralnym smaku) i sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby nasiona napęczniały…
Czytaj przepis
Fit ciastka jabłkowe bez pieczenia, bez cukru

Fit ciastka jabłkowe bez pieczenia, bez cukru

Chrupiące, zdrowe FIT Ciastka jabłkowe bez pieczenia. Ciastka bez mąki, cukru, jajek czy mleka. Prosta, pożywna i błyskawiczna w przygotowaniu przekąska dla wszystkich. Na deser, na podwieczorek lub na drugie śniadanie. Polecam również przepis na “Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką” oraz “Fit batony owsiane z bakaliami i masłem orzechowym“.
Czytaj przepis
Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki

Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki

Szybki sposób na smaczny obiad, czyli “Makaron spaghetti z pesto z natki marchewki”. Wystarczy tylko ugotować makaron i wymieszać z domowym pesto. Przepis na pesto z naci marchewki znajdziecie tutaj. 
Czytaj przepis
Pesto z natki marchewki

Pesto z natki marchewki

Proste pesto z natki marchewki wzbogacane odrobiną listków bazylii, z orzechami nerkowca, czosnkiem i oliwą extra vergine. Świetny sposób na wykorzystanie naci z młodej marchewki, która często ląduje w koszu. Pesto możemy stosować na kanapkach zamiast masła, na grzankach lub w makaronach. Polecam również “Pesto pietruszkowe z prażonym słonecznikiem” lub “Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca”. A…
Czytaj przepis
Fit batony owsiane z bakaliami i masłem orzechowym

Fit batony owsiane z bakaliami i masłem orzechowym

Przepyszne, domowe zdrowe batony bez dodatku białego cukru. Fit batony z płatków owsianych, masła orzechowego, daktyli, żurawiny i orzechów z mlekiem kokosowym, słodzone odrobiną syropu klonowego (można wymienić na syrop z agawy lub naturalny miód o neutralnym smaku). Można przygotować je bez pieczenia i bez polewy (wówczas zapraszam po przepis tutaj) lub upiec w piekarniku…
Czytaj przepis
Mus morelowy bez cukru

Mus morelowy bez cukru

Pyszny, słodki mus morelowy bez cukru. Idealny do wszelkich placuszków, naleśników, gofrów, owsianek, jaglanek czy kanapek. Gotowy w dosłownie w 10 minut. Ważne jest użycie dojrzałych moreli i świeżych daktyli, które oprócz słodkości nadadzą musowi odpowiednio kremową konsystencję. 
Czytaj przepis
Fit śniadanie, czyli jogurt z owocami i domową granolą

Fit śniadanie, czyli jogurt z owocami i domową granolą

Fit śniadanie, czyli domowe musli z płatków owsianych, nasion chia i orzechów z jogurtem naturalnym, truskawkami, bananem i morelą, polane syropem z daktyli. Proste, pyszne, pożywne i zdrowe. W tym przepisie korzystam z “Granoli z chia, dynią i siemieniem lnianym“, ale polecam również “Granolę z sezamem, pestkami dyni i cynamonem“, “Granolę migdałową z sezamem” lub…
Czytaj przepis
Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami

Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami

Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami, pieczone w piekarniku to świetny sposób na zdrowe danie obiadowe FIT dla całej rodziny. Szaszłyki serwowane na obiad polecam podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką, np. “Surówką z młodej kapusty i jabłka“, natomiast podane bez ryżu będą idealnie pasować na kolację. 
Czytaj przepis
Surówka z młodej kapusty i jabłka

Surówka z młodej kapusty i jabłka

Chrupiąca prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka i cebuli, z dressingiem musztardowym. Świetny dodatek do dań obiadowych. Pomimo dodatku surowej cebuli i musztardy surówka znika z talerza mojej 7-letniej córci :)
Czytaj przepis
Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup…
Czytaj przepis
Makaron z awokado

Makaron z awokado

Makaron z awokado to najprostsze i najszybsze danie obiadowe, jakim potrafię zajadać się nawet 3-4 razy w tygodniu – tydzień, po tygodniu :) Przez ostatnie dwa miesiące zjadłam tyle awokado, ile nie zjadłam wcześniej przez całe swoje życie :D Zaczynam się nawet zastanawiać, czy awokado przypadkiem nie uzależnia :) Awokado Hass (bo tylko takie polecam…
Czytaj przepis
Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera – Tort szpinakowy z wegańską bitą śmietaną

Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera – Tort szpinakowy z wegańską bitą śmietaną

Ciasto Leśny Mech, czyli Ciasto szpinakowe (lub jak kto woli – Ciasto ze szpinakiem) stało się popularne kilka lat temu. Pierwszy przepis jaki próbowałam, dostałam od Sąsiadki (wycięty z jakiejś gazety). Ciasto na zdjęciach wyglądało super, ale smak, składniki i sposób przygotowania nie do końca mi odpowiadały. Zaczęłam więc kilka lat temu opracowywać swój przepis…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy