Back to home
.
Kategoria

Owoce

  • Liczba przepisów: 110
Smoothie z jarmużu, pomarańczy, imbiru i miodu

Smoothie z jarmużu, pomarańczy, imbiru i miodu

Smoothie z jarmużu to bomba witaminowa. A na dodatek PYSZNA (ku zdziwieniu wszystkich próbujących). Składniki użyte do koktajlu, to samo zdrowie! Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, banany, imbir, miód, sok z cytryny i oczywiście król – JARMUŻ. Jarmuż – to zdrowe warzywo, które bardzo rzadko gości w naszej kuchni. Mało osób o nim słyszało, mało…
Czytaj przepis
Zdrowe pancakes z syropem klonowym i bananem

Zdrowe pancakes z syropem klonowym i bananem

Miałam dziś ochotę na danie z syropem klonowym. Dowiedziałam się bowiem ostatnio, iż syrop klonowy jest bardzo zdrowy. Bogaty jest w sole mineralne takie jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, ważne do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Zawiera również kwasy organiczne, aminokwasy oraz witaminy: tiamina (B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), niacyna (PP), biotyna…
Czytaj przepis
Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową
Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową

Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową

Carpaccio z Ananasa to wyjątkowo soczysty, zdrowy i łatwy deser owocowy. A na dodatek pięknie się prezentuje! Robi wrażenie wizualne i smakowe! Zaskoczył wszystkich ciekawym smakiem, a to dzięki obecności soli waniliowej. Tak. Tak. Soli :) Zapewne niektórzy z Was słyszeli, iż dodatek soli np. do deseru czekoladowego podkreśla smak czekolady. Tak jest i w…
Czytaj przepis
Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa

Pomysł na tę tartę zrodził się po upieczeniu “Misiankowej szarlotki”. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki.
Czytaj przepis
Misiankowa szarlotka z jabłkami

Misiankowa szarlotka z jabłkami

Moja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis. “Misiankowa szarlotka” najlepsza jest zaraz po upieczeniu. Z gałką lodów waniliowych… Pycha :) Do szarlotki użyłam jabłek antonówek. Ponoć najlepiej tutaj pasują. Dla mnie troszkę kwaśne, dlatego następnym razem…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy