Back to home
.
Kategoria

Owoce

  • Liczba przepisów: 100
Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową

Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową

Czy zdarzają się Wam takie dni, że “chodzi” za Wami coś słodkiego? W domu nic nie macie, a sklepowego nie lubicie? Na dodatek pogoda się popsuła, a Wy nie macie ani humoru, ani ochoty na zabawy w kuchni? Ja właśnie miałam taki dzień. Marzył mi się mały kawałek domowego ciasta, ale za nic nie chciało…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 września 2018
Pierś z indyka z brzoskwiniami

Pierś z indyka z brzoskwiniami

Pierś z indyka z brzoskwiniami pieczona w piekarniku. Przesmażone na patelni mięso z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z dojrzałymi i soczystymi brzoskwiniami, pokrojonymi w kawałki. Dusimy razem ze świeżym majerankiem. Podajemy np. z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Pysznie, zdrowo i dietetycznie.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 września 2018
Naleśniki z bananem i konfiturą z kwaśnych śliwek

Naleśniki z bananem i konfiturą z kwaśnych śliwek

Moja, wakacyjna “Konfitura z kwaśnych śliwek i bananów” zainspirowała mojego Męża do stworzenia nowego dania dla naszej córeczki, czyli Naleśników z bananem, podanych z ową konfiturą. Połówki banana owijane są naleśnikiem, a następnie podsmażane na maśle. Całość wykładana jest na talerze, polewana konfiturą śliwkową. Jako, że konfitura jest kwaśna naleśniki delikatnie skrapiamy odrobiną miodu lub…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 września 2018
Konfitura ze śliwek z bananami bez cukru, czyli mój sposób na kwaśne śliwki na wakacjach

Konfitura ze śliwek z bananami bez cukru, czyli mój sposób na kwaśne śliwki na wakacjach

Byliśmy na wakacjach, nad polskim morzem. Piękny ośrodek wczasowy pośrodku sosnowego lasu w małej, nadmorskiej miejscowości. Mieszkaliśmy w kawalerce z aneksem kuchennym. Wyżywienie mieliśmy we własnym zakresie. Pewnego dnia kupiliśmy śliwki. Dobre, ale mało słodkie. Wręcz kwaśne. Każdy z nas po zjedzeniu jednej nie miał już ochoty na kolejną. Postanowiłam, że je podgotuję, osłodzę miodem…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 sierpnia 2018
Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera

Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera

Proste, szybkie w przygotowaniu “Czekoladowe ciasto ze śliwkami – bez miksera“. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki ręcznie i upiec. Ciasto idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni :) Polecam w sezonie na śliwki, który właśnie się rozpoczął. Zobacz również przepis na wersję ciasta z truskawkami. Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 sierpnia 2018
Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami

Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami

Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami polana dressingiem miodowo-musztardowym. Świetna na lunch, do pracy lub szkoły, czy na kolację. Jeśli chcemy zabrać sałatkę na wynos należy dressing zabrać osobno i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Polecam również inne przepisy na sałatki.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 sierpnia 2018
Drożdżówki z borówkami, czyli Jagodzianki z borówkami

Drożdżówki z borówkami, czyli Jagodzianki z borówkami

Mięciutkie, wilgotne, pyszne Drożdżówki z borówkami z lukrem. Po kilku tygodniach prób udało mi się w końcu opracować idealny, własny przepis na drożdżówki, który zamieszczam poniżej. Sekretem idealnych drożdżówek są żółtka, ubijanie ich na początku z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie odpowiednie wyrobienie ciasta. Początkowo wyrabiałam wszystko razem, przez co ciasto nie było tak…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 1 sierpnia 2018
Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny

Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny

Oczyszczający sok z buraka, jabłka, selera naciowego i cytryny, działający odkwaszająco na nasz organizm. Pyszny eliksir zdrowia i młodości. Doda dam sporą dawkę witamin i antyoksydantów. Pobudzi nas do działania. Ponieważ sok z buraka może działać drażniąco na śluzówkę żołądka, zaleca się odczekanie ok. 30 minut przed wypiciem. Polecam również “Oczyszczający i usuwający zmęczenie sok…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 lipca 2018
Kanapka ze Skyrem, miodem i jagodami

Kanapka ze Skyrem, miodem i jagodami

Prosty, szybki, zdrowy, smaczny pomysł na śniadaniowe kanapki na słodko. Kanapka z chleba razowego ze Skyrem (czyli serkiem naturalnym pochodzenia islandzkiego), z miodem i garścią świeżych jagód, które zaliczamy do grupy superfoods. O Skyrze pełnym białka i naturalnie zerowej ilości tłuszczu pisałam już tutaj. Ja do kanapek dodaje świeże masło, które wzbogaca kanapki w smak,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 16 lipca 2018
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką. Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym i kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 24 czerwca 2018
Mrożony koktajl jagodowy (shake jagodowy) lub błyskawiczne lody jagodowe

Mrożony koktajl jagodowy (shake jagodowy) lub błyskawiczne lody jagodowe

Przepyszny, mrożony koktajl jagodowy (shake jagodowy), który podawany od razu po przygotowaniu ma idealną, lekko mrożoną, kremową, gęstą konsystencję, przypominającą roztapiające się lody jagodowe, które można jeść łyżeczką. Im więcej czasu mija od przygotowania, tym lody bardziej się roztapiają, tworząc bardziej płynny shake jagodowy. Błyskawiczne lody jagodowe lub shake jagodowy to idealny deser lub drugie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 kwietnia 2018
Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką – bez maszyny do lodów

Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką – bez maszyny do lodów

“Mamusiu, zrobisz mi lody truskawkowo-śmietankowe?” – usłyszałam pewnego słonecznego dnia od mojej 6-letniej córci po powrocie z przedszkola. Lody miały być “na już”, bo przecież “czekanie jest nudne”, więc nie miałam czasu na szperanie za przepisami. Chciałam zrobić zdrowe lody, bez nabiału i bez białego cukru, ale córcia chciała “śmietankowe”, co wykluczało wszelkie roślinne zamienniki….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 12 kwietnia 2018
Deser ze Skyrem, truskawkami i mango

Deser ze Skyrem, truskawkami i mango

Skyr to bardzo gęsty jogurt (choć smakiem bliżej mu do serków typu Bieluch) typu islandzkiego, wytwarzany według tradycyjnej receptury. Charakteryzuje się naturalnym brakiem tłuszczu i bardzo wysoką zawartością białka. Ma kremową konsystencję, śmietankowy, lekko kwaśny smak z delikatną nutą słodyczy. Jest bardzo sycący a przy tym ma mało kalorii. Polubiliśmy go wszyscy i dlatego często mamy go…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 kwietnia 2018
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu

Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu

Przeglądając ostatnią Fit książkę Gordona Ramsay’a napotkałam przepis na piersi z indyka w panierce z płatków owsianych. Zdjęcie było bardzo apetyczne, więc postanowiłam, że zaserwuje taki obiad mojej rodzince. Tym bardziej, że Gordon w prawie każdym swoim przepisie przekazuje dużo cennych i wartościowych informacji, a ja właśnie taką wiedzę pragnę non stop zgłębiać. Kupiłam zatem…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 marca 2018
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami)

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami)

Wyobraźcie sobie taki scenariusz: w sobotę wieczorem zagniatacie ciasto, a w niedzielę rano, swojej rodzince, na śniadanie podajecie świeżo upieczone, chrupiące i pachnące drożdżówki  :) Ja sobie kiedyś wyobraziłam taki poranek i to zmotywowało mnie do ich upieczenia. Przygotowanie drożdżówek podzielone na dwa dni jest bardzo fajne, ale oczywiście możecie przygotować wszystko jednego dnia. “Drożdżówki…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 stycznia 2018
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Prowadzę bloga wg zasady: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam nonstop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Najnowsze wpisy
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij