Back to home
.
Kategoria

kuchnia włoska

  • Liczba przepisów: 13
Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem

Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem

Jeśli przygotowywaliście “Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce” i zostały Wam porcje szparagów owinięte szynką, możecie je wykorzystać do nowego dania, jakim jest “Tortilla ze szparagami, szynką i jajkiem“. W przypadku tego dania nie trzeba przyrządzać jajka w koszulce (choć jeśli macie, można je użyć). Jajko wbijane jest bowiem w środek tortilli, gdzie przed…
Czytaj przepis
Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą to błyskawiczne, proste danie obiadowe, które możliwe jest do przygotowania ze składników, jakie niektórzy z Was mogą mieć w domu. Tuńczyk w kawałkach, soczewica gotowana na parze z puszki, makaron czy słoiczek kaparów, który po otwarciu może stać w lodówce dość długo, to produkty w jakie możecie zaopatrzyć…
Czytaj przepis
Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem

Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem to popularne na świecie danie kuchni włoskiej. Saltimbocca to w wolnym tłumaczeniu „hop do buzi” lub “wskoczyć do ust” :) Jest to bardzo proste i szybkie danie, jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. Tradycyjnie Saltimbocca jest przygotowywana z cielęciny, choć obecnie często pojawia się wersja z drobiem….
Czytaj przepis
Tortellini z ricottą i szpinakiem na rukoli z oliwą i parmezanem

Tortellini z ricottą i szpinakiem na rukoli z oliwą i parmezanem

Błyskawiczne danie obiadowe. Bardzo dobrej jakości, gotowe Tortellini z ricottą i szpinakiem, które kupicie w jednym z dyskontów w kropki, podane z trzema dodatkami: rukolą, hiszpańską oliwą (kupioną u “kropkowej konkurencji” :)) i parmezanem. Do tego szczypta świeżo mielonych płatków chilli, odrobina soli morskiej i mamy pyszne, szybkie danie, od którego nie można się oderwać…
Czytaj przepis
Pieczone polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Pieczone polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce

Chrupiące polędwiczki z piersi kurczaka panierowane w świeżo tartym serze pecorino, wymieszanym z bułką tartą i świeżym tymiankiem. Jeśli nie macie świeżego tymianku lub nie przepadacie za jego smakiem w połączeniu z drobiem, możecie go całkiem pominąć. Polędwiczki przed panierowaniem marynowane są w mleku z octem (można zastąpić maślanką), dzięki czemu mięso jest kruche i…
Czytaj przepis
Pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Pieczone piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Zapiekane piersi z kurczaka z pomidorami i mozzarellą. Piersi z kurczaka nacinamy nożem, w każde nacięcie wkładamy plaster pomidora i plaster mozzarelli. Wszystko skrapiamy oliwą wymieszaną z posiekanymi listkami bazylii. Podajemy z różnymi dodatkami. Ja podałam z mizerią i ziemniaczkami z wody, które polałam sosem, jaki otrzymamy z pieczenia piersi. Prosty i sycący obiad dla…
Czytaj przepis
Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami

Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami

Zdrowa pizza z mąki orkiszowej z batatami, nerkowcami i domowym sosem pomidorowym to nasza druga ulubiona fit pizza (obok Pizzy orkiszowej z mozzarellą i pomidorami), w której gustuje cała nasza rodzinka. Połączenie słodkich batatów, z chrupiącymi orzechami, słodko-kwaśną bazą pomidorową i odrobiną mozzarelli jest przepyszne (weganie mogą pominąć mozzarellę i dać więcej nerkowców). Pizza znika na…
Czytaj przepis
Pesto z zielonego groszku – wielkanocna pasta bez jajek

Pesto z zielonego groszku – wielkanocna pasta bez jajek

Z jakim kolorem kojarzy się Wam Wielkanoc? Mnie z żółtym i zielonym. Dlatego, gdy zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych pesto z zielonego groszku, stwierdziłam, że przepis ten idealnie będzie pasować w okresie świątecznym. Pesto z zielonego groszku to świetna pasta do kanapek. Pasta jest bez jajek, więc jeśli nie macie pomysłu czym uzupełnić menu wielkanocne, bogate już…
Czytaj przepis
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania

Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania

Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym, czyli taka wegetariańska lazania. Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię się, że jest daniem tak lubianym. Swój smak oraz teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina…
Czytaj przepis
Klasyczny włoski sos pomidorowy
Klasyczny włoski sos pomidorowy

Klasyczny włoski sos pomidorowy

Sos pomidorowy? W marcu? Pomyślicie – szalona. Przecież to nie sezon na pomidory. Owszem nie sezon, ale sos pomidorowy można zrobić z dostępnych przez cały rok pomidorów w puszce. Warunek jest jeden, muszą to być pomidory dobrej jakości. Dlatego nie kupujemy pomidorów w kawałkach, tylko w całości. Krojone bowiem są zawsze gorsze. Poniższy przepis to…
Czytaj przepis
Nadziewane muszle makaronowe
Nadziewane muszle makaronowe

Nadziewane muszle makaronowe

Pieczone nadziewane muszle makaronowe z sosem pomidorowym, to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Zapiekanka makaronowa, to danie świetne na obiad lub na kolację dla…
Czytaj przepis
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara

Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara

W jednym z ostatnich odcinków programu “Be Active” Ewy Chodakowskiej tematem były dzieci. Ewa przypominała jak zdrowo żywić nasze pociechy oraz jak z nimi trenować, aby w formie zabawy dostarczyć im oraz nam dziennej porcji ruchu. W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą,…
Czytaj przepis
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany

Tiramisu – najlepsze, bez śmietany

Kiedy pierwszy raz spróbowałam deseru Tiramisu – od razu się w nim zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę :) Niestety nie każdy deser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy