Back to home
.
Kategoria

Kolacje

  • Liczba przepisów: 166
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię. Placuszki są na prawdę bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu. Zasmakowali w nich wszyscy domownicy. Robię je dość często. Polecam! 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 7 lutego 2014
Kanapka z pieczoną roladką z piersi kurczaka nadziewana pesto z orzechów nerkowca

Kanapka z pieczoną roladką z piersi kurczaka nadziewana pesto z orzechów nerkowca

Pamiętacie przepis na pieczone roladki w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca? Jeśli nie zjedliście roladki na obiad, możecie ją zjeść na kanapce. Polecam kanapkę z roladką z piersi kurczaka na rukoli. Idealna na śniadanie, śniadanie do pracy, lunch czy kolację.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 lutego 2014
Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem

Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem

Pyszna, lekka i zdrowa sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem z dodatkiem sera żółtego. Przyprawiana na ostro papryką chilli. Świetna na śniadanie, lunch lub kolację. Polecam razem z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką!
Czytaj przepis
Autor: Ania, 1 lutego 2014
Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca

Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca

Delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty, pieczone w szynce parmeńskiej.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 stycznia 2014
Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

Curry laksa to pikantne curry na bazie mleka kokosowego z makaronem ryżowym. Laksa najczęściej gotowana jest kurczakiem, krewetkami lub rybami. Poniższy przepis to przepis błyskawiczny bez dodatku protein, na gotowym bulionie warzywnym lub drobiowym. Laksa jest daniem pikantnym i bardzo rozgrzewającym. Idealna na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 stycznia 2014
Spaghetti z pesto pietruszkowym i parmezanem

Spaghetti z pesto pietruszkowym i parmezanem

Spaghetti z pietruszkowym pesto domowej roboty, posypane parmezanem to kolejna moja propozycja na zdrowy obiad. Jeśli dodatkowo zamienimy zwykły makaron spaghetti na makaron pełnoziarnisty, to jeszcze bardziej na tym zyskamy. Danie jest sycące, pyszne i na dodatek zdrowe! Pietruszka jest bogactwem witamin, m.in. witamin C. Jedna łyżka natki pietruszki to dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 stycznia 2014
Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca

Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca

Pyszne i zdrowe pesto pietruszkowe z uprażonymi orzechami nerkowca. Świetne z makaronem np. Spaghetti lub jako smarowidło do kanapek lub grzanek. Polecam wszystkim tym, dla których zdrowie na talerzu jest bardzo ważne :)
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 stycznia 2014
Kasza quinoa z warzywami

Kasza quinoa z warzywami

Kasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate są w żelazo, fosfor, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza quinoa wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwzapalne. Nasiona komosy ryżowej zawierają doskonale zrównoważoną kompozycję wszystkich…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 stycznia 2014
Grzanki z awokado z czarnym sezamem i płatkami chilli

Grzanki z awokado z czarnym sezamem i płatkami chilli

Grzanki z awokado posypane czarnym sezamem i płatkami chilli, to propozycja na coś pysznego, chrupiącego, zdrowego (ze względu na wartościowe awokado) i coś nowego. W wersji dietetycznej można zrobić grzanki bez użycia masła. Polecam na niedzielne śniadanie.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 26 stycznia 2014
Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany wodorostami Nori

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany wodorostami Nori

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany prażonymi algami Nori wraz z Łososiem w sosie teriyaki tworzą kompletne danie obiadowe, którego autorem jest sam Gordon Ramsay. To właśnie to danie wraz z deserem w postaci zaskakującego Carpaccio z Ananasa było moim pierwszym daniem z kuchni Gordona. Prostota i szybkość wykonania oraz obietnica samego Gordona, iż…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 stycznia 2014
Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem

Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem

Przepisów na to szybkie danie z makaronem ryżowym ponoć w całej Azji jest bardzo wiele. Ja prezentuje przepis Gordona Ramsay’a pochodzący z książki “Gordon Ramsay’s Home Cooking”. Danie to pokazuje, jak pyszny i zdrowy może być fast food. Bo całe danie przyrządza się błyskawicznie. Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem smakuje przepysznie. Na pewno często…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 stycznia 2014
Grillowany pstrąg w stylu Tandoori

Grillowany pstrąg w stylu Tandoori

Jemy zdecydowanie zbyt mało ryb. A szkoda, bo są bardzo zdrowe. Powinniśmy jadać ryby kilka razy w tygodniu, a jemy albo raz albo w cale. Dzisiejszy przepis – Grillowany pstrąg w stylu Tandoori – jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy zrobić marynatę, natrzeć nią pstrągi i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Potem już tylko usmażyć…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 16 stycznia 2014
Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową
Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową

Carpaccio z Ananasa z granatem, miętą i solą waniliową

Carpaccio z Ananasa to wyjątkowo soczysty, zdrowy i łatwy deser owocowy. A na dodatek pięknie się prezentuje! Robi wrażenie wizualne i smakowe! Zaskoczył wszystkich ciekawym smakiem, a to dzięki obecności soli waniliowej. Tak. Tak. Soli :) Zapewne niektórzy z Was słyszeli, iż dodatek soli np. do deseru czekoladowego podkreśla smak czekolady. Tak jest i w…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 stycznia 2014
Łosoś w sosie teriyaki  – Gordona Ramsay’a

Łosoś w sosie teriyaki  – Gordona Ramsay’a

Zrobiłam pierwszy raz i od razu wszyscy się w nim zakochali. Łosoś w sosie teriyaki jest przepyszny. Sekretem jest marynata, dzięki której łosoś nabiera wyjątkowego smaku. Niestety jednym z głównych składników marynaty jest Mirin (japońskie wino ryżowe służące do gotowania), które okazało się trudno dostępne. Zrobiłam więc własny Mirin :) Zamienników Mirin jest wiele. Ja…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 12 stycznia 2014
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym

Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym

Pyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) :) POLECAM każdemu!
Czytaj przepis
Autor: Ania, 8 stycznia 2014
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij