Back to home
.
Kategoria

Hity Mojej Delicji

Liczba przepisów: 54
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków

Wigilijny barszcz z pieczonych buraków

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym…
Czytaj przepis
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest podobnie – niepotrzebnie. Potrawy wzbogacane dodatkiem sera z niebieską pleśnią zyskują na aromacie i kompletnie nie posiadają smaku surowego sera, za którym ja osobiście nie przepadam. Ale dania…
Czytaj przepis
Ciasto miodowo – orzechowe – bez cukru
Ciasto miodowo – orzechowe – bez cukru

Ciasto miodowo – orzechowe – bez cukru

Zdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie…
Czytaj przepis
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany

Tiramisu – najlepsze, bez śmietany

Kiedy pierwszy raz spróbowałam deseru Tiramisu – od razu się w nim zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę :) Niestety nie każdy deser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi…
Czytaj przepis
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką

Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką

Kolejne danie typu “Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do…
Czytaj przepis
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny

Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny

Ależ to było pyszne! Tak, tak. Ten przepis na Krem z zielonego groszku, pochodzący z książki „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” to nasz kolejny HIT, który zasługuje na miano “Mojej Delicji” :) Koniecznie wypróbujcie. Przepis jest banalnie prosty. Serwowała go Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach (sezon 8, odcinek 6). Teraz sami możecie poczuć się…
Czytaj przepis
Salsa z mango i chilli

Salsa z mango i chilli

Salsa z mango i chilli to świeża i bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub gotowanych kiełbasek-frankfurterek :) Jest tak pyszna, że szybko znika z miseczki i zawsze żałujemy, że było jej tak mało :)
Czytaj przepis
Tarta z cukinią – chrupiąca tarta na kruchym spodzie
Tarta z cukinią – chrupiąca tarta na kruchym spodzie

Tarta z cukinią – chrupiąca tarta na kruchym spodzie

Tarta z cukinią, szczypiorkiem i cebulką dymką na pysznym, kruchym i chrupiącym spodzie. Idealna w sezonie na cukinię, który już się zaczął. Póki cukinia jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia tej tarty. Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia “Tarty z cukinią” powoduje, że nie możemy się doczekać,…
Czytaj przepis
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha

Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha

Mhmmm… mhmmm… to były dźwięki towarzyszące degustacji tego ciasta :) Nic dodać, nic ująć. Ciasto przepyszne, a o ostatnie kawałki toczyły się bójki :) Każdy musiał zaliczyć dokładkę. Ciasto 3 BIT, to ciasto bez pieczenia, bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię. Kajmak, bita śmietana…
Czytaj przepis
Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi
Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi

Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi

Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi to najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy. Polecam i Wam
Czytaj przepis
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym

Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym

Kolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne….
Czytaj przepis
Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu

Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu

Proste, szybkie, zdrowe, bez cukru, bez tłuszczu, bez mąki – Ciasteczka owsiane z bananem, żurawiną i suszoną morelą. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i upiec. Świetne jako zdrowa przekąska nie tylko dla dorosłych, ale także dzieci. Ciasteczka idealne dla osób na diecie. Jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych, otrzymacie danie bezglutenowe. Polecam! (Na podstawie…
Czytaj przepis
Kanapka z łososiem, serkiem, duszonym porem z chrzanem i pistacjami
Kanapka z łososiem, serkiem, duszonym porem z chrzanem i pistacjami

Kanapka z łososiem, serkiem, duszonym porem z chrzanem i pistacjami

Nasza ulubiona kanapka. Połączenie łososia z cytrynką, duszonym porem z dodatkiem chrzanu, serkiem ze szczypiorkiem, pistacjami jest po prostu wyśmienite. A to wszystko na ulubionej, chrupiącej bułce dyniowej. Przyznam szczerze, że to dzięki tej kanapce odważyłam się zjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem…
Czytaj przepis
Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie z wędzonym łososiem i szpinakiem to pyszne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Gotowe dosłownie w 5 minut. Makaron ryżowy przyrządza się w trzy minuty (akurat ja mam taki makaron, którego nie trzeba gotować – wkłada się go do wrzątku i odcedza po 3 minutach). Oczywiście możecie użyć innego makaronu….
Czytaj przepis
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą

Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą

Pieczenie ryby w soli jest skutecznym sposobem na uzyskanie delikatnego, bardzo soczystego mięsa, które samo będzie odchodzić od ości. Ryba absolutnie nie jest słona. Łuski na skórze idealnie chronią mięso ryby przed zasoleniem :) Podczas pieczenia sól twardnieje, tworząc grubą skorupę (którą wbrew pozorom bardzo łatwo rozłupać). Solna skorupa zatrzymuje wszystkie aromaty, którymi nadzialiśmy rybę. Metodę…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy