Back to home
.
Kategoria

Dodatki do ciast, deserów i koktajli

  • Liczba przepisów: 22
Książka z moimi 55 przepisami na Desery i Przetwory bez cukru

Książka z moimi 55 przepisami na Desery i Przetwory bez cukru

“Owocowe historie. Desery i Przetwory bez cukru” to najnowsza książka, której jestem współautorem. Specjalnie na jej potrzeby przygotowałam i samodzielnie sfotografowałam 55 pysznych potraw z owocami w roli głównej, w tym 35 deserów i 20 przetworów w wersji bez białego cukru. Znajdziecie w niej m.in. moje przepisy na torcik gofrowy i torcik z pankejków, tarty,…
Czytaj przepis
Lody bananowe z malinami – domowe lody z szybkiem dżemem z malinami, chia, tymiankiem – bez cukru

Lody bananowe z malinami – domowe lody z szybkiem dżemem z malinami, chia, tymiankiem – bez cukru

Pyszne i zdrowe, domowe lody bananowe z malinowym dżemem z nasionami chia i tymiankiem cytrynowym bez dodatku białego cukru. Dżem przygotowujemy bez gotowania czy miksowania. Dojrzałe maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z chia, syropem z agawy (można zastąpić naturalnym miodem o neutralnym smaku) i sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby nasiona napęczniały…
Czytaj przepis
Mus morelowy bez cukru

Mus morelowy bez cukru

Pyszny, słodki mus morelowy bez cukru. Idealny do wszelkich placuszków, naleśników, gofrów, owsianek, jaglanek czy kanapek. Gotowy w dosłownie w 10 minut. Ważne jest użycie dojrzałych moreli i świeżych daktyli, które oprócz słodkości nadadzą musowi odpowiednio kremową konsystencję. 
Czytaj przepis
Mini bezy (mini pavlova, gniazdka wielkanocne, wielkanocne bezy)

Mini bezy (mini pavlova, gniazdka wielkanocne, wielkanocne bezy)

Mini bezy czyli mini pavlova w kształcie gniazd wielkanocnych. Z podanego przepisu u mnie wychodzi 7 gniazdek na jednej blaszce i 3 “biedne” na drugiej. Ponieważ bezę najbardziej lubię piec bez termoobiegu, tylko grzałka góra-dół, to blachę z głównymi bezami wkładam na środkową półkę, a blachę z resztkami tuż pod nią. Resztki przeznaczam “na straty”…
Czytaj przepis
Granola migdałowa z sezamem

Granola migdałowa z sezamem

Chrupiąca granola migdałowa z sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami, jogurtem, mlekiem lub jako posypka do lodów, ciast i deserów. Ja uwielbiam jadać granolę na śniadanie z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem i syropem klonowym. Polecam również “Szybką granolę z patelni“, “Granolę z sezamem, pestkami dyni…
Czytaj przepis
Beziki

Beziki

Proste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik bezowy – idealny na jedną porcję. Odchodzi wówczas problem z kruszącą się bezą podczas krojenia kawałków w dużym torcie bezowym. Beziki najlepiej formować przy pomocy rękawa cukierniczego dobrej jakości….
Czytaj przepis
Konfitura ze śliwek z bananami bez cukru, czyli mój sposób na kwaśne śliwki na wakacjach

Konfitura ze śliwek z bananami bez cukru, czyli mój sposób na kwaśne śliwki na wakacjach

Byliśmy na wakacjach, nad polskim morzem. Piękny ośrodek wczasowy pośrodku sosnowego lasu w małej, nadmorskiej miejscowości. Mieszkaliśmy w kawalerce z aneksem kuchennym. Wyżywienie mieliśmy we własnym zakresie. Pewnego dnia kupiliśmy śliwki. Dobre, ale mało słodkie. Wręcz kwaśne. Każdy z nas po zjedzeniu jednej nie miał już ochoty na kolejną. Postanowiłam, że je podgotuję, osłodzę miodem…
Czytaj przepis
Biszkopt rzucany kakaowy

Biszkopt rzucany kakaowy

Mój ulubiony, jak na razie, przepis na biszkopt kakaowy – “biszkopt rzucany kakaowy” (przepis na zwykły biszkopt rzucany znajduje się tutaj). Biszkopt bardzo kakaowy, puszysty, prosty w przygotowaniu. Zawsze się udaje. Biszkopt ten nazywa się “biszkoptem rzucanym” z powodu tego, iż po upieczeniu i wyjęciu z pieca, rzucany jest na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się…
Czytaj przepis
Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Jeśli przypadło Wam do gustu Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera, którego przepis podawałam jakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera. Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników czy deserów. Przekładam nim moje szybkie ciasto cytrynowe, a całość…
Czytaj przepis
Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem

Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem

Chrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona granola (obok granoli z patelni). Córeczka uwielbia wcinać ją bez żadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami, jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym…
Czytaj przepis
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille

Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille

Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey, w której smak i delikatny aromat bergamotki (owoc cytrusowy, którego ekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną…
Czytaj przepis
Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy

Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy

Moje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio “Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy“. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem smakuje jak popularne sklepowe CiniMinis), za szybkość w przygotowaniu (mogę ją zrobić rano w parę minut), za słodycz, pochodzącą od miodu oraz za niebywałą chrupkość. Szybko i bardzo prosto się ją przygotowuje….
Czytaj przepis
Szybka granola z cynamonem i jogurtem, czyli szybki i zdrowy deser na śniadanie

Szybka granola z cynamonem i jogurtem, czyli szybki i zdrowy deser na śniadanie

Deser na śniadanie? Czemu nie :) Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano bez niego, możecie domową granolę szybko przygotować na patelni. Płatki owsiane przesmaża się na zdrowym oleju kokosowym, następnie dodaje odrobinę miodu. Gdy całość się ze złoci zdejmujemy z ognia,…
Czytaj przepis
Domowa przyprawa do dyni – Pumpkin Pie Spice

Domowa przyprawa do dyni – Pumpkin Pie Spice

Domowa przyprawa do dyni (tzw. Pumpkin Pie Spice) to kompozycja mielonych przypraw, takich jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawę tę stosujemy w wielu jesiennych potrawach z dynią. Ja używam jej do wyjątkowego Dyniowego Tiramisu, które to gorąco Wam polecam!
Czytaj przepis
Gęsty sos malinowy

Gęsty sos malinowy

Uwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni, lodów, jogurtów. Takie gęste sosy są proste do przygotowania, nie wymagają dużej liczby składników (w zasadzie wystarczą dwa), sami decydujemy o stopniu słodkości oraz o konsystencji, jaką chcemy uzyskać (pamietać należy, że…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy