Back to home
.
Kategoria

Dania obiadowe

Liczba przepisów: 158
Łosoś w sosie teriyaki  – Gordona Ramsay’a

Łosoś w sosie teriyaki  – Gordona Ramsay’a

Zrobiłam pierwszy raz i od razu wszyscy się w nim zakochali. Łosoś w sosie teriyaki jest przepyszny. Sekretem jest marynata, dzięki której łosoś nabiera wyjątkowego smaku. Niestety jednym z głównych składników marynaty jest Mirin (japońskie wino ryżowe służące do gotowania), które okazało się trudno dostępne. Zrobiłam więc własny Mirin :) Zamienników Mirin jest wiele. Ja…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 12 stycznia 2014
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym

Kremowa zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym

Pyszna i sycąca zupa porowo-ziemniaczana z łososiem wędzonym. Łatwa do przygotowania. Nie wymaga blendowania. Dobrze ugotowany por nie będzie w ogóle przeszkadzał, a ziemniaki odpowiednio zagęszczą zupę. W zupie tej zasmakowali wszyscy (włącznie z dwuletnią córeczką) :) POLECAM każdemu!
Czytaj przepis
Autor: Ania, 8 stycznia 2014
Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami

Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami

Pyszne pieczarkowe danie obiadowe z makaronem Pappardelle oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Pasować również będzie makaron tagliatelle (polecam razowy). Danie sycące, ale łatwe i szybkie do przygotowania.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 maja 2013
Zupa cukiniowa

Zupa cukiniowa

Pyszna, rozgrzewająca zupa z cukinii. Idealna na chłodne dni. Przepis zaczerpnięty z książki “Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień”.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 8 listopada 2010
Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka

Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka

Długo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków, tak bez żadnego sosu. A wszędzie trąbią: “Jedzcie kasze”, “Kasze są zdrowe”. Myślałam “Super, chętnie. Tylko jak? Z czym? Znowu ciężki gulasz? To nie dla mnie…” Ale w końcu…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 26 października 2010
Leczo w słoikach

Leczo w słoikach

Uwielbiam ten okres, kiedy stragany wypełnione są po brzegi świeżymi warzywami i owocami. Gdy jest sezon na paprykę i cukinię, to bardzo często przyrządzam leczo. W zasadzie to najczęściej przyrządzam wegetariańską odmianę lecza (czyli same warzywa bez mięska), więc bardziej pasowałaby nazwa “Gulasz warzywny” lub “Ragoût warzywne” :) Ale już przyzwyczailiśmy się do nazwy “leczo”,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 października 2010
Pieczone nugetsy z kurczaka w marynacie jogurtowej

Pieczone nugetsy z kurczaka w marynacie jogurtowej

Przepis na kurczaka marynowanego w jogurcie zaczerpnęłam z programu Nigelli Lawson “Nigella ucztuje”. Marynowanie mięsa w jogurcie lub maślance powoduje, że mięso po upieczeniu jest miękkie i soczyste. W oryginalnym przepisie Nigelli panierka zrobiona jest z pokruszonych krakersów. Ja z ich braku zrobiłam panierkę parmezanową. Niestety z braku tłuszczu w panierce, kawałki kurczaka po upieczeniu…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 października 2010
Krwiste ziemniaki w łupinie Nigelli :)

Krwiste ziemniaki w łupinie Nigelli :)

Uwielbiam Nigellę. Chyba nie ja jedna :) Przepis na “Krwiste ziemniaki” pojawił się w jednym odcinków “Nigella ucztuje” zatytułowanym “Zabawne potrawy”. “Krwiste ziemniaki”, to pieczone ziemniaki nadziewane mozzarellą. Były podawane razem z chrupkim kurczakiem. Bardzo spodobała mi się propozycja takiego obiadu, dlatego już na drugi dzień musiałam takowy przygotować :) Potrawa ta należy do łatwych,…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 października 2010
Krem z cukinii i pieczarek

Krem z cukinii i pieczarek

Uwielbiam cukinię. Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na blogu cuda.wianki, to wiedziałam, że krem z cukinii szybko pojawi się na naszym stole. Krem wyszedł pyszny. Nawet mojemu M. bardzo smakował :)
Czytaj przepis
Autor: Ania, 6 października 2010
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij